11.05.2012 36 de concurenți se întrec la Cupa Consiliului Județean Brașov la Șah

Prima ediție a Cupei Consiliului Județean Brașov la Șah, competiție destinată pensionarilor, a început astăzi, la Centrul Cultural „Reduta” și se va încheia mâine. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Brașov în parteneriat cu Clubul Județean al Pensionarilor și beneficiază de sprijinul logistic acordat de Asociația Județeană de Șah. Au luat startul 36 de șahiști amatori, trecuți de prima tinerețe, dar dornici să arate că încă stăpânesc perfect tainele sportului minții. Startul competiției a fost dat de președintele Consiliului Județean, Aristotel Căncescu, care a făcut o remiză cu unul dintre competitori. „În tinerețe am jucat șah. Mi-a plăcut acest sport, l-am învățat de la fratele meu, iar în armată am ocupat locul cinci pe batalion într-o întrecere foarte puternică, cu câțiva șahiști profesioniști. Mă bucur că reușim să le oferim pensionarilor posibilități agreabile de petrecere a timpului liber, la Clubul Județean al Pensionarilor. Regret că nu am putut să deschidem cluburi pentru cei vârstnici la Săcele, Codlea, Zărnești și Făgăraș, dar n-au mai fost bani. Le vom face de anul viitor, când cred că vom avea mai multe resurse financiare. Acum, după schimbarea guvernului, sper să vină mai mulți bani și în județul Brașov. Sper să avem și noi o șansă de a beneficia de un buget mult mai mare”, a spus Aristotel Căncescu.
Consursul se desfășoară în sistem profesionist, cu cronometre și seturi de șah folosite la marile competiții. Se joacă în sistem elvețian destinat turneului open, pe durata a nouă runde. „Am venit la invitația Consiliului Județean să ajutăm la organizare, având în vedere că acest sport se bucură de o mare popularitate în rândul pensionarilor. Prin șah ei se mențin tineri atât fizic, cât mai ales pe plan mental”, a menționat Ciprian Nanu, mare maestru internațional și președinte al Asociației Județene de Șah Brașov. Sistemul elvețian presupune ca adversarii cu același număr de puncte acumulate după fiecare rundă să joace între ei, iar la capătul celor nouă runde jucătorul care acumulează cele mai multe puncte este câștigător.
 Inițiativa organizării acestui concurs i-a aparținut consilierului județean PNL Dragoș Crăciun, cel care se ocupă de programele destinate pensionarilor. El a precizat că ocupanții primelor trei locuri vor fi recompensați cu premii care constau în table de șah și diplome. „Am observat că există foarte mult entuziasm la cei prezenți și de aceea sperăm ca la anul să organizăm și ediția a doua a acestei competiții”, a spus Crăciun.

Galerie Foto

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare