05.04.2008 500 de mii de euro pentru infrastructura Cetăţii Râşnov

Banii au fost alocaţi de Consiliul Judeţean, din bugetul propriu

Cetatea Râşnov, unul dintre obiectivele turistice renumite ale judeţului, este vizitată lunar de mii de turişti români şi străini. Spectaculoasă şi impunătoare prin amplasare şi dimensiuni, Cetatea a reprezentat deopotrivă o curiozitate şi o atracţie pentru toţi cei care ajung la Râşnov. Astfel, este pe deplin justificat interesul pe care administraţia publică judeţeană îl are în ceea ce priveşte modernizarea utilităţilor de care beneficiază monumentul. Chiar dacă litigiile generate de situaţia juridică a Cetăţii nu sunt definitiv rezolvate, Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean, a propus de anul trecut plenului alocarea unor fonduri importante din vistieria judeţului pentru realizarea infrastructurii. „Pentru realizarea lucrărilor de la Cetate am sprijinit Primăria Râşnov, deoarece singură nu ar fi avut puterea financiară să amenajeze drumul de acces sau să introducă reţelele de utilităţi. Drumul era aproape imposibil de urcat. Acum el va fi pavat cu piatră cubică şi luminat. De asemenea, va fi montat un parapet. În afară de aceasta, am făcut instalaţiile electrice, sistemul de canalizare şi de alimentare cu apă. Pentru tot ce s-a făcut la Cetatea Râşnov – drum, curent electric, stâlpi de iluminat, parapet, canalizare, apă – Consiliul Judeţean a investit 500 de mii de euro. În cursul lunii mai toate lucrările vor fi gata. Practic, a mai rămas de făcut pavajul, de montat stâlpii de iluminat şi bordurile. Cu aceste lucrări putem spune că Cetatea Râşnov este finalizată din punctul de vedere al lucrărilor care sunt în sarcina Consiliului Judeţean”, a spus Aristotel Căncescu, şeful administraţiei judeţului. În ceea ce priveşte reabilitarea drumului de acces la Cetate, este vorba despre o arteră de 0,9 km pe care circulaţia se desfăşura cu dificultate din cauza denivelărilor. După ce va fi gata, drumul va fi suficient de lat pentru a permite circulaţia simultană a două vehicule. Va exista şi o porţiune în care va fi funcţională o singură bandă rutieră, însă vor fi amenajate alveole, în alternanţă pe ambele părţi, astfel încât două vehicule să poată trece în acelaşi timp. Pe toată lungimea drumului sunt în execuţie şanţuri pentru colectarea apei de ploaie. În paralel cu aceste lucrări, reţeaua de canalizare a fost lungită cu 2.350 de metri, fiind adusă până în Cetate. Cât despre reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă, s-au avut în vedere înlocuirea conductelor, contorizarea integrală a consumului de apă din zonă, asigurarea alimentării cu apă a străzii Valea Cetăţii şi prelungirea reţelelor până în zona monumentului istoric. Necesarul de apă în perioada 2006 – 2030 a fost stabilit în perspectiva dezvoltării zonei turistice.
Încă două proiecte pentru Râşnov
Preşedintele Consiliului Judeţean a amintit faptul că mai există un proiect legat de Râşnov, care priveşte asigurarea unei căi de acces în Cetate direct din oraş, prin intermediului unui tren cu cremalieră. Încă din 2005, primarul din Rîşnov a depus la Agenţia de Dezvoltare 7 Centru un proiect de finanţare a acestei investiţii. Chiar dacă el nu va fi aprobat, există varianta finanţării proiectului tot din bugetul judeţean.
O altă iniţiativă este deschiderea circulaţiei pe drumul Râşnov – Buşteni. „Cândva exista acest drum, pe care îl foloseau cei care făceau naveta la fabrica de hărtie din Buşteni. Drumul e funcţional şi acum, mai puţin o porţiune de 200 de metri. Dacă noi o reparăm, putem să unim oraşele Râşnov şi Buşteni, ceea ce ar face ca întreaga zonă să explodeze din punctul de vedere al dezvoltării. La poalele Bucegiului şi Postăvarului vom putea avea o zonă foarte tentantă pentru investitori şi turişti”, a menţionat preşedintele Aristotel Căncescu.
Cetatea Râşnov, luminată feeric

Lucrările de la Cetatea Râşnov sunt o continuare firească a celor realizate în 2006. De atunci, Cetatea Râşnov este iluminată feeric, printr-o instalaţie amplasată de-a lungul zidurilor. Investiţia a fost suportată din bugetul Consiliului Judeţean şi din fondurile locale ale oraşului Râşnov. Pentru fiecare zid, reflectoarele au fost poziţionate în aşa fel încât să-l pună în evidenţă cât mai bine. Achiziţionarea şi montarea instalaţiei au costat aproximativ 170.000 de lei. Investiţia autorităţilor râşnovene şi a Consiliului Judeţean nu s-a oprit aici. Pe dealul Cetăţii, în partea lui vestică, au fost montate literele care formează numele localităţii. După modelul existent încă din 2004 în municipiul Braşov, RÂŞNOV stă scris chiar la poalele zidurilor, inscripţia fiind luminată. Realizarea literelor, montarea lor şi a sistemului de iluminat au necesitat aproximativ 80.000 de lei. Pentru investiţia de la Râşnov, Consiliul Judeţean a alocat în 2006 200.000 de lei, restul banilor fiind suportaţi din bugetul oraşului.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare