09.05.2016 9 mai – zi istorică cu triplă semnificație

O grandioasă ceremonie militară și religioasă a avut loc la Monumentul Eroilor din Cimitirul Șprenghi, cu prilejul triplei aniversări din data de 9 mai: Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene. La eveniment au participat prefectul Ciprian Băncilă, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov Adrian Gabor, primarul George Scripcaru, comandanții Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” și Centrului Militar Zonal, conducătorii unităților militare, de poliție, de jandarmerie și situații de urgență din Brașov, conducerea filialei Brașov a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul de Interne, alături de alte oficialități locale, elevi și studenți.
Ceremonia a început cu prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă. Apoi, un sobor de preoți militari a susținut un serviciu religios în memoria eroilor căzuți pe câmpurile de bătălii. Au urmat alocuțiunile oficialităților și participanții au depus coroane de flori, păstrând momente de reculegere la Monumentul Eroilor.
„Lecția pe care consider că o putem învăța în această zi, noi, cetățenii Brașovului, români și europeni în același timp, este aceea a străduinței fiecărei generații a neamului nostru de a face ceea ce trebuie, pe măsura puterilor, pentru dezvoltarea și modernizarea țării, într-un cuvânt, de a-și face datoria”, a opinat Adrian Gabor, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.
Mariana Câju, vicepreședinta CJ care îndeplinește atribuțiile de președinte, a ținut să amintească profundele semnificații ale acestei zile în care au avut loc trei evenimente majore din  istoria națiunii române și a Europei: proclamarea independenței României, victoria aliaților împotriva Germaniei naziste și Ziua Europei. „Sunt trei evenimente din trei perioade istorice ale modernității – sfârșitul secolului al XIX-lea, jumătatea secolului XX și perioada postbelică, pe care trebuie să le rememorăm și să le cinstim. În această zi se cuvine să celebrăm și să promovăm pacea și unitatea în rândul europenilor”, a menționat Mariana Câju.
Evenimentul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare și a fanfarei militare.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare