11.07.2008 A început Festivalul Internaţional „Garofiţa Pietrei Craiului”

La Braşov a început cea de-a doua ediţie a Festivalului International al Artelor din tarile vecine Romaniei si din Balcani, „Garofita Pietrei Craiului”. Evenimentul este dedicat dansului popular şi reuneşte ansambluri din Ungaria, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Turcia, Polonia şi România. Un moment protocolar s-a desfăşurat chiar în prima zi a festivalului, când delegaţii formaţiilor participante au fost primiţi de oficialităţile judeţene. La Consiliul Judeţean, oaspeţii au fost întâmpinaţi de Radu Ispas, administratorul public al judeţului, şi de Mihai Pascu, director executiv-adjunct al Direcţiei Coordonare, Integrare Europeană. La întâlnire au participat şi cei doi directori implicaţi în organizarea festivalului – Ion Popescu-Topolog, de la Centrul Cultural „Reduta” şi Adrian Văluşescu, de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. Radu Ispas i-a întâmpinat pe dansatori cu un mesaj de bun-venit transmis atât în numele său, cât şi al preşedintelui Consiliului Judeţean, şi le-a urat mult succes. Totodată, el a dat asigurări că forul judeţean va sprijini financiar pe mai departe existenţa acestui festival internaţional.

În discursul său, Mihai Pascu a accentuat faptul că Braşovul este de 800 de ani un oraş care se poate mândri cu interculturalitatea şi multiculturalitatea sa. „Aici au trăit în pace şi colaborare mai multe etnii, în principal românii, saşii şi maghiarii, motiv pentru care Braşovul este un oraş european cu mult înainte ca Uniunea Europeană să se fi format. Faptul că astăzi putem vedea delegaţi din atâtea ţări prezentând portul popular şi obiceiurile lor este o onoare pentru noi, dar în acelaşi timp o normalitate pentru oraşul nostru. Braşovenii sunt foarte fericiţi să vă vadă şi să cunoască tradiţiile culturale ale ţărilor pe care le reprezentaţi”, le-a transmis Mihai Pascu invitaţilor. Oaspeţii au primit din partea oficialităţilor albume şi DVD-uri de prezentare a judeţului Braşov.
Amintim faptul că începând de joi şi până duminică, artiştii dansatori vor participa la parade pe străzile Braşovului şi vor da reprezentaţii în Piaţa Sfatului, în faţa Primăriei şi a Consiliului Judeţean, dar şi în judeţ, la Drăguş, Vama Buzăului şi Ormeniş. Pentru braşoveni se anunţă spectacole de excepţie nu doar în ceea ce priveşte dansurile tradiţionale din ţările participante, ci şi in privinţa costumelor populare ce vor fi etalate.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare