20.10.2010 Administraţia publică judeţeană cofinanţează reabilitarea termică a Spitalului Judeţean

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov va fi reabilitat termic prin intermediul unui proiect elaborat de Consiliul Judeţean şi derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale. În acest sens, administraţia judeţeană a aprobat cofinanţarea de 10% din valoarea totală a investiţiei care se ridică la 206.500 de euro, lucrarea fiind cuprinsă în lista de investiţii prevăzută în bugetul Consiliului Judeţean din acest an. Implicarea forului judeţean în acest proiect este firească, în condiţiile în care respectivul spital se află în administrarea CJ. De altfel, în anii 2007 – 2008 Consiliul Judeţean a finanţat din fonduri proprii ample lucrări de reparaţii şi modernizări la Spitalul Judeţean, care au totalizat 100 de miliarde de lei vechi.

Proiect început în mai 2009
Demersurile premergătoare demarării proiectului de reabilitare termică, lucrare extrem de importantă pentru Spitalul Judeţean, au fost iniţiate în primăvara anului trecut. La începutul lunii mai 2009, Ministerul Sănătăţii a trimis o adresă la Consiliul Judeţean Braşov, prin care a anunţat posibilitatea finanţării unor lucrări de izolare termică a spitalelor şi a solicitat propuneri de obiective medicale ce au nevoie de asemenea investiţii. Răspunsul autorităţii judeţene a venit prompt: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă cu staţionarele Astra, Tractorul şi Mârzescu, Spitalul de Copii, cel de Boli Infecţioase şi cel de Obstetrică-Ginecologie necesită lucrări de reabilitare termică. Câteva zile mai târziu, oficialii Ministerului Dezvoltării Regionale au preluat această problemă şi au transmis o nouă adresă la Consiliul Judeţean, comunicând faptul că derulează un program-pilot de reabilitare termică a unor clădiri de interes public şi cerând administraţiei judeţene să identifice în regim de urgenţă un singur obiectiv din domeniul sanitar care să fie inclus în program. În vederea îndeplinirii condiţiilor de participare la proiectul-pilot, Consiliul Judeţean s-a angajat să elaboreze raportul de expertiză tehnică şi auditul energetic al clădirii propuse pentru reabilitare şi să cofinanţeze lucrările.
 
Aprobarea finanţării a venit în doar două luni
Într-un document oficial datat 11 mai 2009, Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a comunicat Ministerului Dezvoltării Regionale că obiectivul propus spre a fi reabilitat este clădirea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. De altfel, pentru această investiţie fuseseră deja realizate studiul de fezabilitate şi raportul de expertiză tehnică. De asemenea, şeful administraţiei judeţene a dat asigurări ferme în privinţa cofinanţării, după cum solicitaseră reprezentanţii ministerului. În paralel cu aceste demersuri, Consiliul Judeţean a finanţat realizarea auditului energetic al clădirii, care a pus în evidenţă necesităţile de îmbunătăţire a confortului termic la Spitalul Judeţean. Pe data de 3 august 2009, Ministerul Dezvoltării Regionale a anunţat Consiliul Judeţean că în şedinţa din 13 iulie 2009, Comitetul mixt româno-elveţian de aprobare a proiectelor finanţate din fondul elveţian de contrapartidă a fost de acord să includă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov în programul de reabilitare termică, etapa a treia 2009-2010, suma aprobată fiind de 206.500 euro. Totodată, oficialii guvernamentali au precizat că lucrările vor fi derulate de Compania Naţională de Investiţii.
 
Forul judeţean a aprobat cofinanţarea
Următorul pas s-a făcut în plenul Consiliului Judeţean Braşov. Prin HCJ nr. 198 din 26 august 2009 a fost aprobată cofinanţarea proiectului cu 10%, sumă asigurată din bugetul judeţului. În aceeaşi hotărâre, aleşii au fost de acord să păstreze actuala destinaţie a clădirii, în următorii 15 ani. În 28 aprilie 2010, prin Hotărârea de Consiliu Judeţean nr. 136 au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru realizarea investiţiei, iar câteva zile mai târziu, autorităţile judeţene au transmis din nou la Bucureşti toate documentele necesare lucrărilor: studiul de fezabilitate, auditul energetic, raportul de expertiză tehnică, indicatorii tehnico-economici, proiectul tehnic, precum şi devizul general al lucrărilor. Toate aceste demersuri s-au finalizat în 23 iulie 2010, când a fost emisă Hotărârea de Guvern nr. 765 care prevede includerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov în programul de reabilitare termică derulat cu fonduri elveţiene. Practic, din acel moment, Compania Naţională de Investiţii putea începe licitaţiile pentru lucrări. Reabilitarea termică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă presupune realizarea unor lucrări de termoizolaţie a pereţilor exteriori, a planşeului superior şi a celui de deasupra subsolului, precum şi înlocuirea tâmplăriei metalice. 
 
Primarul nu are niciun merit în acest proiect
Având în vedere informaţiile apărute în presă potrivit cărora primarul George Scripcaru s-ar fi ocupat de acest proiect, trebuie menţionat faptul că toate demersurile vizând realizarea investiţiei au aparţinut de fapt Consiliului Judeţean Braşov. „Primarul Braşovului nu are niciun merit şi nicio implicare în realizarea proiectului. După ce că actualii guvernanţi îşi bat joc de sănătate şi nu alocă fondurile de care spitalele au nevoie, acum au ajuns să se laude cu munca şi rezultatele noastre. Suntem revoltaţi de tupeul pe care cei de la PDL îl afişează în încercarea lor disperată de a masca lipsa realizărilor pe plan local”, a conchis preşedintele Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu. 

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare