25.08.2016 Aeroportul de la Ghimbav și un nou spital clinic de urgență, prioritățile președintelui CJ Adrian-Ioan Veștea

Două mari proiecte sunt pe agenda de lucru a președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, la început de mandat: reluarea și finalizarea lucrărilor de construcție a Aeroportului de la Ghimbav, precum și construirea unui nou spital clinic de urgență.
În cadrul unei conferințe de presă la care au mai participat prefectul Ciprian Băncilă, primarul George Scripcaru și deputatul PNL Gabriel Andronache – în calitate de coordonator al Grupului de Lucru constituit la Comisia Juridică a Camerei Deputaților pentru proiectul Aeroportului, șeful executivului județean a prezentat demersurile realizate în perioada iulie-august 2016 pentru adoptarea unei legi care să clarifice situația juridică a terenului aferent acestui obiectiv. El a adresat un apel tuturor parlamentarilor de Brașov să sprijine adoptarea cât mai rapidă a acestei legi care va debloca proiectul. „De când am devenit președintele Consiliului Județean, am organizat mai multe grupuri de lucru, atât împreună cu o parte din parlamentarii noștri, cât și cu avocații care ne reprezintă, pentru a stabili toate chestiunile necesare reglementării situației juridice a terenului Aeroportului. De asemenea, am avut discuții cu conducerea Primăriei Brașov, care este interesată să se implice financiar în proiect. Avem un parcurs care se poate finaliza cât mai repede, dacă există voință parlamentară. Proiectul de lege este la Senat, iar în cazul în care toate deciziile se vor lua de urgență, vom avea o situație juridică certă, astfel încât vom putea relua investițiile la Aeroport, la începutul anului viitor. Interesul nostru și al Primăriei Brașov este de a finaliza acest proiect pe care județul nostru îl așteaptă de foarte multă vreme”, a spus Adrian-Ioan Veștea.
Ce trebuie făcut pentru clarificarea situației juridice a Aeroportului
În lunile iulie și august 2016 s-au desfășurat mai multe ședințe tehnice organizate din inițiativa președintelui Consiliului Județean, Adrian-Ioan Veștea, cu participarea avocaților care colaborează cu CJ Brașov, a personalului CJ Brașov și a deputatului Gabriel Andronache. Reamintim că anterior, în luna iunie 2016, s-a înregistrat la Senatul României inițiativa legislativă prin care se dorește actualizarea datelor cadastrale din anexa la Legea privind Aeroportul Brasov, pentru a permite astfel continuarea investiției; în prezent acest proiect nu este încă în procedură legislativă, fiind la Biroul Permanent al Senatului care așteaptă punctul de vedere al Guvernului pentru a-l repartiza către Comisia Juridică a Senatului (prin urmare, nu se poate face niciun demers legislativ până la intrarea în circuitul legislativ a proiectului, în luna septembrie). Deoarece nu a fost aprobată procedură de urgență pentru proiectul menționat mai sus, tot în luna iunie 2016, deputații de Brașov au identificat o soluție pentru urgentarea adoptării unei soluții legislative, prin retrimiterea la Comisia Juridică și adoptarea unui raport favorabil al proiectului, prin care se dorește stabilirea momentului de la care începe să curgă termenul de 5 ani pentru realizarea investiției Aeroport Internațional Brașov Ghimbav. După aceste două momente, în luna iulie 2016 s-a înregistrat în concret manifestarea de voință a Primăriei Brașov, prin adresă scrisă, care își arată disponibilitatea de a participa la realizarea Aeroportului sub condiția legală de a fi partener-coproprietar pe terenul prevăzut în legea pentru aeroport.
Din ședințele desfășurate în lunile iulie și august 2016 s-au desprins mai multe concluzii. Astfel, proiectul aflat la Camera Deputaților va fi pus în așteptare (amânată dezbaterea în Comisia Juridică), deoarece acest proiect nu poate răspunde, pe procedură, noului context privind implicarea Primăriei Brașov în realizarea obiectivului de investiții „Aeroportul Brasov”. Proiectul aflat la Senat va fi susținut pentru adoptare, cu luarea în considerare a obiecțiunilor conținute în avizul Consiliului Legislativ și a observațiilor care se vor regăsi în punctul de vedere al Guvernului (acesta va fi redactat, conform procedurii, având în vedere opinia Prefectului Județului Brașov și a Institutului Cartofului). Deoarece propunerii legislative nu i s-a aprobat procedura de urgență, solicităm senatorilor de Brașov, din tot spectrul politic, să facă demersurile legislative necesare pentru adoptarea în primele săptămâni din luna septembrie 2016 a proiectului de lege în prima cameră sesizată (Senatul României), urmând ca ulterior, cu sprijinul tuturor deputaților din Circumscripția Brașov, să fie adoptat în Camera Deputaților. Atragem atenția că în procedură normală proiectul va fi adoptat de Senat în 7 luni, adică în luna februarie 2017, ceea ce va face imposibilă reluarea lucrărilor anul viitor. Proiectul de la Senat va fi amendat astfel încât să permită menținerea în proprietatea administrației locale a investiției, ținând astfel cont de recomandările Curții de Conturi, și va statua modalitatea juridică de implicare a Primăriei în realizarea obiectivului, după concretizarea acesteia prin comisia de lucru comună CJ – Primărie. Proiectul de la Camera Deputaților va fi ținut în așteptare până la adoptarea și transmiterea celuilalt proiect de la Senat către Camera Deputaților și ulterior respins/adoptat în funcție de evoluția legislativă. Președintele Consiliului Județean face un apel către toți parlamentarii de Brașov să sprijine implementarea acestor concluzii, pentru că fără sprijinul majorității parlamentare, proiectul aeroportului va rămâne blocat. 
Ordonanță pentru terenul noului spital
În privința construirii unui nou spital la Brașov, președintele CJ a participat alături de primarul George Scripcaru și de membrii asociației care militează pentru acestui proiect, la o întâlnire cu ministrul Sănătății căruia i-a fost prezentată intenția fermă a autorităților brașovene de a-l realiza. „Acesta este un proiect pe care ni-l dorim foarte mult, având în vedere preocuparea noastră pentru rezolvarea problemelor din sănătate. Consider că din punct de vedere guvernamental trebuie să existe o strategie în domeniul sănătății, însă noi, ca autorități locale, facem demersuri privind promovarea unei ordonanțe de guvern, astfel încât să intrăm în posesia unei suprafețe de teren de la Institutul Cartofului pe care să construim spitalul. În momentul în care o vom avea, vom putea gândi studiul de fezabilitate și toate celelalte lucrări preliminare începerii investiției”, a menționat Adrian-Ioan Veștea.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare