16.05.2014 Ajutor din Braşov pentru şcolile româneşti din Transnistria

Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga“ din Tiraspol, un luptător pentru păstrarea limbii şi învăţământului românesc în Transnistria, este în aceste zile oaspetele Braşovului. El este invitatul de onoare al evenimentului „Basarabia 200+2“, organizat de Asociaţia de Dezvoltare LINK, Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Braşov şi Depoul de Artă Urbană, în parteneriat cu Primăria Braşov, Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov, eveniment care marchează cei 202 ani care au trecut de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Ţarist. Ion Iovcev s-a întâlnit ieri cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Mihai Pascu, şi cu viceprimarul municipiului, Adrian Atomei, cu care a discutat modalitatea în care învăţământul în limba română din Transnistria va putea fi sprijinit în perioada următoare, având în vedere presiunile tot mai mari exercitate de autorităţile separatiste de la Tiraspol asupra locuitorilor care vor să-şi păstreze identitatea naţională română.
„În Tiraspol este o altă lume...”
În cadrul întâlnirii, directorul a evocat umilinţele prin care a trecut în cei 22 de ani de când conduce liceul, precum şi presiunile la care mai sunt încă supuşi el, colegii săi profesori, dar şi părinţii elevilor din Transnistria care se luptă să înveţe în limba română. „Cei care se declară români în Tiraspol sau vorbesc românește sunt tratați – nu în mod oficial, ci neoficial – ca oameni de mâna a doua. În Transnistria nu există niciun ziar în limba română. Toată mass-media este în limba rusă. A fi român în Tiraspol e greu. Este incredibil câtă ură există în jur faţă de unii oameni care vor să înveţe în limba lor”, a povestit Ion Iovcev. Totodată, dascălul şi-a mărturisit dragostea pentru România: „Am venit de acasă, acasă. Nu sunt pentru prima dată în România. Am fost în București, în Bacău, în Iași, de aceea spun că mă simt acasă. De aici plec la Chișinău și apoi mă întorc în rezervație, în Tiraspol, unde este o altă lume în care parcă timpul s-a oprit în loc. Este o micro-uniune sovietică, tot cu aceleași denumiri de străzi, sovietice, comuniste, cu statuile lui Lenin, cu tancurile eliberatoare, cu tunuri. Aceasta este realitatea în Tiraspol și în acea rezervație, Transnistria, care se întinde din nord, de la Râmnița, și până în sud, în Slobozia”.
Se fac presiuni pentru închiderea şcolilor româneşti
Situaţia celor opt şcoli româneşti din Transnistria este una delicată, de-a lungul anilor existând tot felul de tentative de închidere a lor. „Suntem supuşi presiunilor din partea Tiraspolului. Autorităţile au spus că şcolile vor putea activa până la sfârşitul anului şcolar, ceea ce pe noi ne-a pus în gardă. Ei vor să fim licențiați simplificat, în Tiraspol, ceea ce înseamnă ca ei să aibă acces la curricula noastră și treptat să trecem în subordinea lor. Aceste școli sunt finanţate de Ministerul Educației din Republica Moldova și trebuie păstrate cu actualul lor statut. Noi vrem să avem condiții normale de învățământ, să avem săli de sport, cantină și tot ce trebuie să aibă o şcoală. Pentru aceasta, pe lângă susținerea de la Guvernul Republicii Moldova avem nevoie și de susținerea comunității internaționale”, a menţionat Ion Iovcev.
Donaţie de carte şi tabără pentru elevii din Tiraspol
La propunerea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Mihai Pascu, Biblioteca Judeţeană ar putea sprijini învăţământul în limba română din Transnistria printr-o donaţie de carte. „Am luat în considerare competenţele legale ale Consiliului Judeţean Braşov şi măsura în care putem să intervenim pentru a-i ajuta pe elevii români din Transnistria. Având Biblioteca Judeţeană în subordinea noastră, consider că este relativ facil să donăm un fond de carte constând în literatură beletristică şi istorie, cu autori români, în aşa fel încât elevii care învaţă în limba română să aibă material de studiu“, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Pascu.
De asemenea, un grup de elevi din Transnistria ar putea fi găzduit la Braşov, pentru a face cunoştinţă în mod direct cu valorile româneşti. „Asociaţia Link ne-a solicitat, în numele românilor din Transnistria, să-i sprijinim în a organiza o tabără de copii, în vara acestui an, dându-le posibilitatea copiilor din Tiraspol să cunoască Braşovul. Am discutat cu instituţiile de cultură din subordine, Muzeul de Artă, Muzeul de Etnografie, Casa Mureşenilor, Şcoala Populară de Arte, să se implice şi să le arătăm elevilor ce înseamnă cu adevărat românismul şi valorile româneşti“, a mai spus Mihai Pascu.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare