16.07.2019 Alți pași importanți în proiectul Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav

Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, și Alexandru Anghel, coordonatorul proiectului Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav (AIBG), au prezentat în cadrul unei conferințe de presă etapele care au mai fost parcurse în implementarea proiectului. Cei doi oficiali au prezentat ultimele noutăți privind pregătirea Serviciilor de navigație aeriană – ANS, finalizarea achiziției autospecialelor de deszăpezire și semnarea contractului pentru realizarea Studiului de Fezabilitate privind Sistemul de protecție perimetrală.
Discuții la Ministerul Transporturilor despre serviciile de navigație aeriană
Pentru fi funcțional, Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav are nevoie, pe lângă infrastructura de aeroport ce este constă în pistă, cale de rulare, platformă parcare aeronave, terminal pasageri, remiză PSI, balizaj etc., de serviciile de navigație aeriană (ANS) care includ atât echipamentele de dirijare aeronave, geometria spațiului aerian controlat din jurul aeroportului, cât și procedurile de zbor necesare aterizării/decolării pe pista Aeroportului.
Serviciile de navigație aeriană - ANS reprezintă un sistem complex ce asigură:
a). dirijarea aeronavelor cu ajutorul echipamentelor de radionavigație de tip ILS, VOR, DME care furnizează date legate de pantă și direcție;
b). MET - informații meteo privind vizibilitatea orizontală și verticală, viteza și direcția vântului, umiditatea, tipul norilor, tipul și intensitatea precipitațiilor;
c). COM comunicații sol-aer, aer-sol;
d). informarea aeronautică AIM prin transmiterea în sistemul aeronautic a informațiilor de interes pentru efectuarea zborurilor;
e). designul și geometria volumului de aer din jurul aeroportului, ce reprezintă spațiul aerian controlat CTZ, în care pe baza procedurilor de zbor de aterizare/decolare se intră și se iese în rutele superioare ce reprezintă autostrăzile aeriene.
Toate aceste elemente luate împreună reprezintă ANS, servicii care asigură informarea, furnizarea datelor meteo, comunicațiile cu aeronavele în zbor într-un spațiu aerian controlat pe baza procedurilor de zbor.
Pe data de 9 iulie 2019, la sediul Ministerului Transporturilor, Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, și Alexandru Anghel, coordonatorul proiectului AIBG, au participat la o întâlnire pe tema serviciilor de navigație aeriană la Aeroportul Internațional Brașov, împreună cu reprezentanții Regiei Autonome a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA și ai Autorității Aeronautice Civile Române - AACR. La întâlnire au participat: Mihai Ionescu, directorul Direcției Transport Aerian din cadrul Ministerului Turismului, Sorinel Cepoi, directorul Direcției Aeroporturi din cadrul AACR, Claudia Varlan, șef Serviciu Navigație Aeriană din cadrul ROMATSA, împreună cu directorul Departamentului Tehnic Dezvoltare Valentin Cimpuieru, și directorul Tehnic Cosmin Dumitrescu. Scopul întâlnirii a fost acela de a aduce împreună toți factorii de decizie implicați în avizarea, aprobarea și implementarea serviciilor de trafic aerian (ANS) la Aeroportul Brașov. Președintele CJ Brașov a prezentat stadiul proiectului realizat fizic și etapele ce urmează atât pentru faza de șantier și execuție, cât și în privința stadiului procedurilor de achiziție pentru balizaj, a terminalului de pasageri și, cel mai important, a Studiului de Fezabilitate pentru serviciile ANS, procedură de achiziție publicată în SICAP. A fost adus în discuție Raportul Analizei Cost-Beneficiu de la Eurocontrol privind comparația între cele două soluții, cea de turn clasic și cea de turn virtual. În final, în baza unei analize de siguranță se va decide care va fi soluția optimă ce va fi implementată la Aeroportul Brașov. Din discuții a reieșit faptul că asigurarea serviciilor de navigație aeriană ANS la Aeroportul Brașov este o sarcină complexă pentru realizarea căreia este nevoie de implicarea din punct de vedere tehnic a specialiștilor ROMATSA, cu supervizarea încă din faza de început asigurată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română. La final s-a constatat că toate părțile prezente la întâlnire se vor implica cu partea care le revine pentru a putea implementa la Aeroportul Brașov serviciile de trafic aerian.
Finalizarea achiziției autospecialelor de deszăpezire (Lotul 3) destinate Aeroportului
Procedura de achiziție a Lotului 3 de autospeciale destinate Aeroportului, lot care include două autospeciale de deszăpezire PDA (cu plug, perie și autosuflantă), a fost finalizată. Pe 22 mai 2019, când a expirat termenul de depunere a ofertelor, în SEAP se înscrisese un singur operator economic, respectiv firma SC ATSA Industry SRL. În urma evaluării ofertei, pe 8 iulie 2019 comisia de licitație din cadrul CJ Brașov a încheiat Raportul procedurii și a declarat câștigătoare respectiva ofertă. Conducerea administrației județene urmează să semneze cu SC ATSA Industry SRL contractul de furnizare a celor două autospeciale, cu o valoare de 4.200.000 lei (4.998.000 lei cu TVA). Firma va avea la dispoziție 7 luni pentru a realiza contractul.
Amintim că procedurile de achiziție pentru cele două autospeciale de deszăpezire, precum și pentru două autospeciale ISU au început încă din 29 ianuarie 2019, când s-a publicat anunțul de achiziție a acestor utilaje împărțite în trei loturi. Până la termenul-limită de depunere a ofertelor, stabilit pentru 5 martie 2019, la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) s-a înregistrat o contestație împotriva documentației de atribuire privind Lotul 3. Aceasta a făcut ca termenul-limită de depunere a ofertelor pentru acest lot să se prelungească până în 22 mai 2019. CNSC a admis în parte contestația și a obligat autoritatea contractantă să remedieze documentația. Pe 1 aprilie 2019, aceeași firmă contestatară a depus la Curtea de Apel Brașov o plângere împotriva deciziei CNSC, însă instanța brașoveană a respins plângerea și a menținut decizia CNSC.
În privința procedurilor de achiziție pentru loturile 1 și 2 de autovehicule ISU destinate Aeroportului, respectiv o autospecială de pompieri echipată cu agenți complementari pentru intervenție rapidă și o autospecială dotată cu agenți complementari și echipament de descarcerare, pentru care s-au primit câte două oferte, rezultatele acestora au fost contestate de firma clasată pe locul doi. În urma deciziei CNSC, comisia de licitație din cadrul CJ Brașov reevaluează în prezent ofertele tehnice.
Contract pentru Studiul de Fezabilitate privind Sistemul de protecție perimetrală 
În data de 11 iulie 2019, conducerea administrației județene a încheiat cu SC UTI Facility Management SA contractul de servicii pentru realizarea Studiului de Fezabilitate pentru un Sistem de protecție perimetrală la Aeroportul International Brașov – Ghimbav, adică un sistem de televiziune cu circuit închis pentru gard perimetral și zona tehnică. Atribuirea contractului s-a făcut prin achiziție directă, valoarea estimată pentru achiziționarea serviciilor fiind de 95.000 lei fără TVA. În urma evaluării a trei oferte depuse și pe baza informațiilor prezentate de firmele înscrise, comisia de evaluare a finalizat Raportul procedurii și a declarat căștigătoare oferta prezentată de SC UTI Facility Management SA, clasată pe primul loc în urma evaluării tehnico-economice, cu prețul de 77.316,00 lei fără TVA (92.006,04 lei inclusiv TVA). Firma are la dispoziție 60 de zile să realizeze Studiul de Fezabilitate solicitat.
Primul termen la plângerea formulată de Construcții SA Sibiu
În privința Terminalului de pasageri, plângerea împotriva Deciziei CNSC formulată de către firma Construcții SA Sibiu, a primit un prim termen de judecată la Curtea de Apel Brașov în data de 24 iulie.
„Continuăm demersurile pe toate planurile pentru realizarea Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav. Procedurile de achiziție actuale, care permit mult prea ușor depunerea contestațiilor și formularea de acțiuni în instanță, ne cauzează întârzieri în calendarul de implementare a proiectului AIBG, însă vrem să-i asigurăm pe brașoveni că nu ne lăsăm descurajați. Mergem mai departe și parcurgem cu atenție și rigurozitate toate etapele prevăzute de legislația în vigoare, astfel încât să ducem la bun sfârșit acest proiect vital pentru comunitatea județului Brașov”, spune Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare