26.03.2012 Ambasadoarea Chinei promite susținere pentru investiții la Brașov

Prima vizită oficială în țară a noului ambasador al Repubicii Populare Chineze, doamna Huo Yuzhen, are loc în aceste zile, la Brașov, fiind prilejuită de deschiderea Institutului de limbă și cultură chineză „Confucius” în cadrul Universității „Transilvania”. Cu acest prilej, Excelența Sa a fost primită în această dimineață, la sediul Consiliului Județean, de către președintele Aristotel Căncescu. I-au fost alături rectorul Universității „Transilvania” Ioan Vasile Abrudan, președintele Comisiei pentru activități științifice, învățământ, cultură și culte din cadrul Consiliului Județean Aranyosi Stefan, directorul de relații externe al forului județean Mihai Pascu, precum și profesorul Andrei Bodiu, decanul Facultării de Litere și al Institutului „Confucius”.
Pe parcursul a 45 de minute, înaltul oaspete și președintele Consiliului Județean au discutat despre tradiția colaborării bilaterale și despre domeniile în care partenerii chinezi s-ar putea implica în dezvoltarea de proiecte investiționale în județul Brașov. „Relația cu China este veche și foarte importantă pentru noi. Pe lângă legăturile culturale și științifice devenite deja tradiționale, sperăm să dezvoltăm și cooperarea în plan economic, având în vedere potențialul imens pe care-l are această țară”, a spus Aristotel Căncescu. El a amintit despre parteneriatul pe care județul Brașov îl derulează de mai mulți ani cu provincia Liaoning și a precizat că mizează pe sprijinul investitorilor chinezi în mai multe proiecte vitale pentru județul nostru: finalizarea construirii aeroportului de la Ghimbav – investiție pentru care în acest moment Consiliul Județean nu are toată finanțarea; construirea de drumuri – având în vedere experiența deosebită și rapiditatea cu care chinezii au realizat într-un timp extrem de scurt o rețea de 75.000 de kilometri de autostrăzi; atragerea de turiști chinezi la Brașov; cooperarea în domeniul industrial și chiar sprijin pentru investiții în sistemul de sănătate. „Investitorii chinezi sunt bineveniți în județul nostru. Suntem deschiși și pregătiți pentru colaborări în cât mai multe domenii”, a susținut Aristotel Căncescu.    
La rândul său, doamna ambasador și-a exprimat speranța că „vom putea dezvolta pe mai departe aceste bune tradiții și vom reuși să dăm un suflu nou relațiilor bilaterale”. În privința turismului, înaltul oaspete a spus că se prevăd perpective mari de dezvoltare: „Anual 70 de milioane de chinezi vizitează țări străine. Dacă măcar 0,5% ar veni în România, la Brașov, deja ar fi o realizare deosebită”. „O să transmitem companiilor noastre de construcții dorința dumneavoastră legată de aeroport și construcția de drumuri. Consider că ar trebui aprofundată colaborarea pe care o aveți cu provincia Liaoning, deoarece ambele regiuni au caracteristici asemănătoare în privința dezvoltării ramurilor industriale. Împreună cu Universitatea «Transilvania» dorim să întărim cooperarea în domeniul forestier, atât în ceea ce privește împăduririle și industria lemnului, cât și în combaterea solurilor nisipoase, precum și să dezvoltăm proiecte în domeniul energiei solare în care China are o experiență deosebită”, a mai spus ambasadoarea. La ora 11:00, președintele Consiliului Județean a însoțit-o pe doamna ambasador la festivitatea inaugurării Institutului „Confucius”.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare