13.05.2019 Ambasadorul Chinei propune autorităţilor braşovene colaborări bilaterale în domeniul investiţional, al promovării turismului şi al schimburilor comerciale

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea şi primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, au avut deosebita onoare de a primi, sâmbătă, vizita oficială a Excelenţei Sale doamna Jiang Yu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România. Oficiali braşoveni i-au prezentat înaltului oaspete priorităţile investiţionale ale celor două administraţii şi un istoric al relaţiilor de prietenie cu autorităţile administraţiilor publice chineze. În acest context, au fost aduse în atenţie cele două proiecte considerate prioritare pentru administraţia locală braşoveană, şi anume Aeroportul Internaţional Braşov şi Spitalul Regional Braşov. Excelenţa Sa a subliniat că ambele proiecte sunt urmărite cu interes de Ambasada Chinei, având în vedere că există numerose firme de stat din China care doresc implicarea, fie în etapa de construire, fie în cea de operare a acestor obiective. Mai mult, China dispune de mecanisme de finanţare atât în parteneriat cu BERD şi BEI, cât şi prin intermediul unui fond de investiţii creat pentru proiecte în ţările Europei Centrale şi de Est.
Doamna Ambasador Jiang YU a prezentat detaliat proiectele prioritare ale partenerilor chinezi în România. Pe primul loc în cadrul acestor proiecte se situează construirea în regim de parteneriat public-privat a autostrăzii Braşov-Ploieşti, obiectiv prioritar pentru braşoveni. În cazul în care acest contract va fi încheiat până la sfârşitul anului, solicitarea părţii chineze a fost de sprijin din partea autorităţilor locale braşovene, în limitele lor de competenţă. Mai exact, se solicită sprijinul pentru armonizarea planurilor de urbanism în unităţile administrativ-teritoriale din Braşov traversate de viitoarea autostradă, cât şi pentru asigurarea infrastructurii necesare organizărilor de şantier etc.
Un al doilea domeniu considerat de o deosebită importanţă a fost cel al promovării turismului braşovean în China, existând un mare interes în rândul iubitorilor sporturilor de iarnă din China pentru staţiunile turistice de iarnă din Braşov şi Valea Prahovei. Având în vedere că în viitorul apropiat China va găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă, înaltul oficial chinez a solicitat realizarea unui cadru care să permită schimburi de experienţă şi transfer de know-how din partea braşovenilor, având în vedere că atât preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, cât şi primarul municipiului Braşov au o experienţă remarcabilă în domeniu, dată de modul de succes în care a fost organizat la Braşov Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE). Excelenţa Sa a lansat şi ideea ca lotul olimpic chinez să facă antrenamente în Braşov şi Sinaia, considerând că un asemenea demers ar constitui cea mai bună promovarea a zonei în rândul turiştilor chinezi. Al treilea domeniu a fost cel al promovării firmelor româneşti în China, având în vedere că bianual statul chinez organizează expoziţii dedicate tuturor firmelor care doresc să exporte în China produsele lor. Se încurajează, astfel, ca firmele româneşti interesate să beneficeze de un cadru instituţional de promovare a produselor proprii pe piaţa chineză.
S-au discutat, totodată, proiecte şi priorităţi în domeniul educţional şi al consolidării relaţiilor bilaterale la nivelul administraţiilor locale. Un aspect important în domeniul educaţional a fost dorinţa guvernului chinez de a asigura burse pentru studenţii români, care să fie pregătiţi în China în domeniul promovării turismului şi care, odată reveniţi în ţară, să ofere expertiza lor firmelor de turism româneşti care doresc să ofere pachete turistice în China.
După vizita la Consiliul Judeţean Braşov a urmat vizita ambasadorului chinez la Universitatea Transilvania.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare