16.10.2012 Ambasadorul Franței a inaugurat Agenția Consulară de la Brașov

În prezența ambasadorului Franței în România, Philippe Gustin, a președintelui Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, a vicepreședintelui CJ Mihai Pascu, a prefectului Mihai Mohaci și a numeroși invitați, Agenția Consulară a Franței la Brașov și-a deschis porțile. Cu acest prilej, ambasadorul l-a învestit în calitate de consul onorific pe Ion Ciolacu, cel care din 2004 este președintele Alianței Franceze din Brașov. De altfel, birourile Agenției sunt situate în cadrul Alianței Franceze, instituție care își desfășoară activitatea la parterul Casei „Baiulescu”.
Deschiderea Agenției Consulare a fost o promisiune făcută de ambasadorul Franței cu prilejul vizitei la Brașov, din această vară și s-a putut concretiza grație sprijinului acordat de Consiliul Județean. „Acest proiect îmi este foarte drag. Orașul Brașov merită să aibă o atenție și un interes special din partea Franței, datorită importanței sale. Situarea strategică, multiculturalitatea sa, tradițiile sale industriale și universitare justifică din plin prezența aici a unei agenții consulare franceze. La Brașov întâlnim o puternică francofonie: cele mai bune trei licee din oraș sunt bilingve, iar Alianța Franceză este o instituție culturală majoră, cu un dinamism excepțional. De asemenea, prezența franceză se resimte prin investițiile făcute la Brașov. Numeroase întreprinderi, filiale ale marilor societăți, dar și IMM-uri prospere sunt aici”, a menționat ambasadorul Philippe Gustin.
La rândul său, Aristotel Căncescu a spus: „Sunt deja zece ani de când am inaugurat Alianța Franceză, în acest spațiu deținut de Consiliul Județean Brașov. Sunt zece ani de când desfășurăm numeroase activități aici. În același timp, la Universitatea din Brașov am inaugurat un departament pentru studiul limbii și civilizației franceze. Sunt mulțumit că putem astăzi să începem alte tipuri de activități, în cadrul Agenției Consulare. Sunt bucuros că putem colabora în continuare, chiar mai mult decât am făcut-o până în prezent. Suntem la dispoziția dumneavoastră nu numai cu logistica noastră, dar și din punct de vedere financiar. Vrem să aveți inițiative concrete pe care le vom prelua și le vom duce mai departe. Domnule ambasador, vă felicit și vă mulțumesc pentru eforturile depuse. La câteva zile de la alegerile locale am avut prima întrevedere și, iată, deja s-a concretizat ceea ce am stabilit atunci”.
Consulul onorific va avea sarcina să soluționeze problemele care se pot ivi în viața comunității franceze din regiunea noastră: probleme de natură economică, de sănătate sau care țin de documentele personale ale francezilor. El va acorda asistență cetățenilor francezi stabiliți în orașul și județul nostru (în număr de peste două sute, după estimările autorităților), dar și celor care locuiesc în județele învecinate, precum și turiștilor veniți în zona Brașovului, care s-ar putea confrunta cu situații nedorite (accidente, pierderea actelor de identitate etc.). Totodată, el va apăra interesele economice ale Franței la Brașov, făcând legătura între autoritățile administrației publice locale și agenții economici francezi. Nu în ultimul rând, consulul onorific se va implica în dezvoltarea relațiilor culturale și în promovarea limbii franceze și a francofoniei. Până în prezent, Ambasada Franței a mai deschis agenții consulare la Timișoara, Cluj-Napoca și Constanța.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare