31.07.2015 Apel destinat sprijinirii candidaturii Brașovului la titlul de Capitală Europeană a Culturii

Dragi brașoveni,
În anul 2021 România are șansa de a avea un oraș Capitală Europeană a Culturii, după ce, în chiar anul integrării ei în Uniunea Europeană, a avut, prin orașul Sibiu, un prim reprezentant ales să poarte acest titlu. Spre deosebire de anul 2007 procedura s-a schimbat și nu vom mai avea norocul ca un oraș din vestul Europei să aleagă să-și împartă banii cu unul din est. Va fi în 2021 o competiție reală și nu o încredințare directă și, din păcate, în totalitate estică, fiind prima dată când vom avea trei căștigători. Orașele românești se vor confrunta între ele pentru un loc, cele grecești, sub rezerva că Grecia nu părăsește UE, vor desfășura o competiție similară, iar al treilea câștigător va fi ales într-un concurs interstatal, la care sînt invitați să participe statele candidate și potențial candidate la Uniunea Europeană.
Pentru un loc și-au anunțat intenția de a candida mai multe orașe din România, în competiție fiind înscris Brașovul. În ciuda acestui fapt, în doar o lună de zile s-au făcut pași pe care alte orașe le-au parcurs în ani de zile și cu milioane de euro bani publici puși la bătaie. Este un argument foarte puternic să continuăm tot așa și prin voluntariat să arătam nu doar competitorilor, ci și juriului, că cele mai frumoase idei se nasc doar din pasiune, iar atunci când există devotament pentru o cauză comunitară nimeni nu așteaptă răsplata în bani. Avem exemplu pe brașovenii care, la 15 noiembrie 1987, s-au răsculat împotriva regimului comunist fără a se gândi la bani, nici măcar la ceva mult mai important, la propria viață și la familie. Brașovul a fost primul și singurul oraș revoltat din România, prin mii de oameni, în plină dictatură, până în 1989, când flacăra revoltei s-a mutat la Timișoara, oraș căruia îi datorăm libertatea. 
Mobilizarea pentru Capitala Europeană a Culturii a fost exemplară și la nivelul clasei politice brașovene, marcând, în premieră, o admirabilă concordie politică pe un subiect. Merită să ne implicăm ca Brașovul să câștige, fiindcă bătrânul burg ne ajută enorm prin simpla lui existență, la toate celelalte orașe competitoare fiind nevoie de un uriaș efort intelectual al oamenilor să găsească argumente pentru candidatură. Străinii care ne vizitează orașul vin preponderent pentru divertisment, nu doar pentru conferințe, afaceri și evenimente, cum se întâmplă în majoritatea orașelor concurente și, fără o conexiune aeriană directă, aveam de patru ori mai mulți vizitatori decât Sibiul, ce era în 2007 capitală europeană a culturii, iar de atunci decalajul s-a accentuat, în favoarea noastră, deși nici acum nu avem aeroport.
Așadar există un nesperat potențial să aducem la Brașov vizitatori români și străini și merită să ne sacrificăm măcar imaginația, să sprijinim candidatura și să oferim oaspeților nu doar un oraș dormitor, ci evenimente de calitate, spații culturale moderne, toate adaugate unui peisaj și patrimoniu unic, ce pot reprezenta o ispită irezistibilă pentru publicul european dornic de cultură, cu siguranță avid să descopere unul dintre cele mai interesante orașe europene.
Însă doar prin implicarea totală de acum beneficiile pentru oraș și comunitate vor fi uriașe, în raport cu sacrificiile de timp și energie făcute. Apatia și resemnarea nu ne mai oferă nici o șansă în competiția în care am intrat ultimii, iar fiecare dintre noi poate avea o idee demnă de interes, o dorință de a ajuta, o ambiție că trăiește dacă nu în cel mai populat, așa cum era în evul mediu, cu siguranță în cel mai întins oraș ca suprafață al României. 
Cei interesați să participe la acest proiect comunitar și, doar în al doilea rând cultural, sînt rugați să scrie pe adresa de e-mail
brasov2021@brasovcity.ro cu date de contact și arie de expertiză.
Dr. Daniel Nazare
Asociația Braşov Capitală Europeană a Culturii – 2021

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare