25.04.2012 Apel la ANRMAP al vicepreședintelui CJ Kovacs Attila

Kovacs Attila, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brașov, trage un semnal de alarmă în privința blocării din motive birocratice, la nivelul Autorității Naționale de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice (ANRMAP), a celor mai importante investiții pe care le desfășoară administrația județeană: implementarea managementului integrat al deșeurilor în județul Brașov și construirea aeroportului de la Ghimbav. El reclamă faptul că ANRMAP tergiversează autorizarea documentației aferente licitației pentru alegerea consultantului de specialitate în cadrul sistemului de gestionare integrată a deșeurilor. „Este a doua oară când documentele ne sunt retransmise spre revizuire. Fiind vorba despre un proiect-pilot de nivel naţional care implică şi un parteneriat public-privat, înţelegem că pot apărea probleme şi facem toate corecturile cerute, dar considerăm că unele observaţii puteau fi făcute de prima dată când documentaţia ne-a fost trimisă înapoi. Prin aceste întârzieri, o investiţie cu fonduri europene în valoare de peste 170 milioane de euro s-ar putea pierde. În prezent lucrăm la rectificarea documentaţiei şi la completarea ei. Vom transmite datele săptămâna viitoare. Am speranţa că nu vom fi ţinuţi prea mult până la luarea unei decizii, mai ales că avem toate avizele şi autorizaţiile necesare”, precizează vicepreședintele CJ. Cea mai importantă componentă a sistemului de gestionare integrată a deșeurilor o reprezintă instalația de valorificare a acestor deşeuri. Aceasta va fi construită la Tărlungeni și va produce energie termică şi electrică, ce va fi distribuită în sistemul centralizat al municipiului Braşov, cetăţenii municipiului fiind principalii beneficiari. Proiectul mai include realizarea unei staţii de sortare a deșeurilor şi a uneia de transfer în zona Făgăraş (satul Calbor), cu o capacitate totală de 24.700 de tone pe an, construirea unei staţii de transfer la Hoghiz, cu o capacitate totală de 6.600 tone/an, precum şi amenajarea a două zone de depozitare temporară, la Predeal şi Măieruş.
O altă documentație a cărei validare întârzie la ANRMAP este cea aferentă licitației inițiate de Ministerul Mediului, prin Administrația Națională Apele Române, pentru proiectarea și realizarea unor lucrări hidrotehnice de securizare a terenului aeroportului de la Ghimbav. Investiția se cifrează la 4,2 milioane de euro, bani alocați de Ministerul Mediului, și presupune realizarea a 1,8 km de diguri și 7,3 km de canale de deviere a pârâului Besălcin. Kovacs Attila speră că ANRMAP nu va mai întârzia avizarea documentațiilor, în așa fel încât cele două licitații să se poată desfășura în timp util și derularea proiectelor investiționale ale Consiliului Județean Brașov să nu fie pusă în pericol.

ANRMAP a avizat documentaţia pentru îndiguirea pârâului Besălcin
La câteva zile de la apelul lansat de vicepreședintele Consiliului Județean, Kovacs Attila, Agenţia Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice a avizat documentaţia pentru licitaţia privind îndiguirea pârâului Besălcin şi amenajarea terenurilor din împrejurimi, lucrare importantă pentru realizarea Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav. Oficialul județean spune că acum licitaţia poate fi lansată pe SEAP. „Trebuia să se întâmple acest lucru deoarece Ministerul Mediului şi-a dat avizul de peste trei luni şi a inclus în bugetul propriu fondurile necesare acestei investiții”, susţine Kovacs Attila. 

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare