21.05.2013 Arhitectul-șef Mihai Sârbu a devenit cetățean de onoare al județului Brașov

Joi, 28 martie 2013, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Brașov a avut loc un moment festiv cu o mare încărcătură emoțională: conferirea titlului de „Cetățean de Onoare al Județului Brașov” arhitectului-șef al județului, Mihai Sârbu.
Inițiativa i-a aparținut președintelui Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu. „Pentru mine este o propunere de suflet pe care doream s-o fac încă de anul trecut. Trei personalități ale Brașovului, trei oameni de excepție în domeniile lor – Ilarion Ionescu-Galați, Ion Țiriac și Mihai Sârbu – doresc să vi-i propun pentru a deveni cetățeni de onoare ai județului Brașov. Astăzi vreau să-l declarăm prin votul dumneavoastră cetățean de onoare pe colegul nostru Mihai Sârbu. Lucrăm împreună de peste 13 ani, dar prietenia noastră este mult mai veche. Întâmplarea a făcut ca prin anii ’80 să fim colegi la fabrica de elicoptere. Mihai Sârbu este o personalitate atât în profesia sa, cât și în cultura brașoveană. Alături de Christian Kertsch și Albert Schuller, Mihai Sârbu este o personalitate, un om care a contribuit foarte mult la toate proiectele care au ținut de urbanism și de arhitectura Brașovului. El rămâne un nume de prim rang în rândul arhitecților. Îi doresc multă sănătate! Mihai Sârbu este un luptător care a câștigat de fiecare dată. Noi, toți colegii, suntem alături de el”, a spus cu emoție președintele Consiliului Județean.
Propunerea sa a primit votul unanim al plenului Consiliului Județean. În aplauzele unei asistențe numeroase, formate din consilieri, funcționari ai Executivului Consiliului Județean Brașov, colaboratori din alte instituții și membri ai familiei, Mihai Sârbu a primit titlul de „Cetățean de Onoare al Județului Brașov”, ca semn de recunoaștere și prețuire a activității sale puse în slujba dezvoltării comunității noastre. „Realmente, sunt onorat. Am fost în egală măsură surprins de acest gest extraordinar pentru mine, făcut din inițiativa conducerii Consiliului Județean. Doresc să vă mulțumesc tuturor, pentru că singur nu aș fi putut deveni un bun profesionist. Nu este doar meritul meu, este și meritul Direcției pe care o conduc, unde lucrează oameni deosebit de valoroși din punct de vedere profesional. Vreau să mulțumesc familiei mele și tuturor colegilor din Consiliul Județean cu care am avut o colaborare foarte bună de-a lungul timpului. Vreau să mulțumesc conducerii Consiliului Județean, care în toți acești ani nu m-a supus niciunei presiuni neortodoxe, astfel că am putut să-mi fac meseria cum trebuie: cu onestitate și, zic eu, la un nivel profesional foarte bun”, au fost cuvintele arhitectului-șef Mihai Sârbu.
Repere biografice
Mihai Sârbu s-a născut pe 30 mai 1953. A absolvit Liceul de Arte Plastice din Cluj-Napoca, în 1973. A urmat trei ani de studii la Facultatea de Arhitectură din cadrul Institutului Politehnic Cluj, după care alți trei ani, la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” București, pe care l-a absolvit în 1979. A început activitatea de arhitect la Atelierul de Proiectare Județean Miercurea Ciuc, unde a lucrat până în 1983. Următorii trei ani a fost designer la IAR Ghimbav. Între anii 1986-1993 a lucrat  la Consiliul Popular și Consiliul Județean Brașov, ca inspector de specialitate, șef serviciu și director. A urmat perioada anilor 1994-2001, în care a fost șef serviciu urbanism la SC Proiect Brașov SA și asociat unic la două firme private. Din mai 2001, Mihai Sârbu este arhitect-șef la Consiliul Județean Brașov. El coordonează activitățile de amenajare a teritoriului județului, de dezvoltare urbanistică a județului și a unităților administrativ-teritoriale componente. Îmbunătățirea continuă a aspectului localităților și încurajarea păstrării specificului valoros în materie de arhitectură, în siturile istorice, precum și în ariile și zonele naturale protejate reprezintă o altă latură a activității sale. Totodată, supervizează și îndrumă elaborarea planurilor de urbanism generale ale tuturor localităților, urmărind realizarea lor în cooperare cu autoritățile administrației publice locale.
Mihai Sârbu a spus că sunt multe proiecte cu care se mândrește, chiar dacă unele sunt mai puțin cunoscute: „Sunt planurile de amenajare a teritoriului județean, printre primele realizate în țară. Spre exemplu, planul zonei metropolitane a Brașovului a fost întocmit inițial de către Consiliul Județean și pe baza lui a început să se dezvolte această zonă. Din 1986, de când am început activitatea în administrație, șase ani am lucrat și proiectare efectivă. Am elaborat circa 80 de lucrări de urbanism, astfel că știu ce se întâmplă din acest punct de vedere în toate localitățile județului. În administrație a fost o luptă continuă, nu doar a mea, ci și a conducerii Consiliului Județean, pentru a menține un nivel profesional cât mai ridicat și sunt convins că am reușit”, a menționat Mihai Sârbu. Arhitectul-șef al județului Brașov este un profesionist de înaltă clasă, cu o conduită profesională și morală  ireproșabilă, un îndrumător și un sprijin pentru toți colegii săi.

Cu lacrimi în ochi și cu inima îndurerată ne luăm acum rămas-bun de la colegul și mentorul nostru Mihai Sârbu, arhitectul-șef al Județului Brașov, un om pe care l-am prețuit, l-am stimat și l-am iubit, un profesionist desăvârșit și un suflet nobil a cărui amintire i-o vom păstra pentru totdeauna. Un gând de mângâiere, compasiune și sincere condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-i dea odihnă veșnică!
Colectivul Consiliului Județean Brașov

Galerie Foto

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare