23.02.2012 Atracțiile culturale ale județului Brașov, reunite pe portalul www.turculturalbrasov.ro

Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Județul Brașov a lansat portalul www.turculturalbrasov.ro realizat în cadrul proiectului „Experienţe culturale de neuitat în inima Transilvaniei”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional. Proiectul, în valoare totală de 1.022.801,65 lei, este implementat în perioada 15 martie 2011 – 14 iulie 2012.


Tara Bârsei, Țara Făgărașului și zona Rupea, promovate la nivel național
Obiectivul urmărit prin acest proiect este promovarea la nivel naţional a produselor turistice specifice Ţării Bârsei, Ţării Făgăraşului şi Zonei Rupea. În acest sens, au fost tipărite materiale de promovare constând într-un set ce cuprinde şapte tipuri de broșuri – Mănăstiri din Ţara Făgăraşului; Biserici fortificate din Ţara Bârsei; Biserici fortificate din Zona Rupea; Castele şi Cetăţi din Zona Rupea, Ţara Bârsei, Ţara Făgăraşului; Folclor şi artă populară în Ţara Bârsei; Folclor şi artă populară în Zona Rupea; Folclor şi artă populară în Ţara Făgăraşului, precum şi un DVD multimedia şi o hartă turistică. De asemenea, au fost realizate materiale tradiționale personalizate: păpuși din material textil reprezentând portul tradițional al celor trei zone din județ, cioplitură în lemn (lingură sculptată având diferite motive specifice), pictură pe lemn (lingură pictată), pictură pe sticlă reprezentând prin pictură naivă Cetatea Făgărașului, ansamblul Bisericii Evanghelice fortificate din Viscri și Biserica Neagră, precum şi ouă încondeiate. Toate produsele au fost executate manual de meșteri populari din județul Brașov. În plus, au fost distribuite zece mii de hărți turistice la două sute de unități de cazare din întreg județul.
Cea mai recentă realizare în cadrul proiectului este portalul
www.turculturalbrasov.ro – un instrument de promovare a produselor turistice prin intermediul secțiunilor sale, structurate astfel încât să ofere informații cuprinzătoare pentru potențialii turiști care vor să descopere județul Brașov. Secțiunea Tururi virtuale oferă posibilitatea descoperirii cetăților, castelelor și bisericilor fortificate din judeţul Braşov. Pentru cei ce doresc să viziteze obiective turistice din județ sunt propuse câteva itinerarii care pot fi completate și diversificate prin intermediul sugestiilor oferite de cei care au călătorit deja în aceste zone. Gastronomia specifică județului nostru este, de asemenea, un segment reprezentat în cadrul portalului. Imagini și descrieri ale obiectivelor ce merită a fi descoperite se găsesc în secțiunile Galerie foto și Atracții. Secțiunea Evenimente prezintă câteva puncte de referință cu manifestări culturale ce se derulează în județul Brașov în anul 2012.
„Brașovul vine la tine acasă”
În perioada martie – iulie 2012 sunt planificate mai multe activităţi care întregesc proiectul: participarea la târgurile de turism de la București (15 – 18 martie) și Cluj-Napoca (23 – 25 martie); derularea evenimentului „Brașovul vine la tine acasă”, în cadrul căruia vor fi distribuite materiale și vor fi oferite informații cu privire la obiectivele și produsele turistice din județ. Practic, va fi o caravană care va poposi în oraşele Timișoara (30 martie – 1 aprilie),
Craiova (20 – 22 aprilie), Iași (4 – 6 mai), Ploiești (18 – 20 mai), Cluj-Napoca (8 – 10 iunie), București (22 – 24 iunie), Mamaia (29 iunie – 1 iulie), toți cei interesați având posibilitatea să intre în posesia materialelor de promovare menționate.
„În momentul în care am obținut această finanțare, în materialele de promovare pe care le-am gândit prin acest proiect am dorit să facem cunoscută și arta populară. Am avut marea fericire ca meșterii din județul Brașov, acei meșteri de o valoare reală în arta folclorică să fie prezenți în proiectul nostru. O avem pe Doina Nistor, creatoarea de păpuși, de asemenea avem sculptori în lemn, meșteri în încondeierea ouălor, pictori pe sticlă și pe lemn, alături dei materiale tipărite, făcute în așa fel încât tot ce înseamnă patrimoniu cultural-istoric la nivelul județului să fie promovat. Promovarea este însă numai la nivel național, așa cum o cere Programul Operațional Regional”, a spus Mihai Pascu, președintele Agenției de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov.
Fonduri europene pentru monumentele săsești
Prezent la evenimentul lansării portalului, Aristotel Căncescu, președintele Consiliului Județean, a menționat că promisiunea electorală ca Brașovul să devină primul județ turistic al țării a fost onorată sută la sută: „Am reușit asta pentru că ne-am preocupat să valorificăm patrimoniul din județ. Avem 943 de monumente înregistrate. Majoritatea sunt într-o stare civilizată, multe dintre ele, în special bisericile, fiind renovate prin eforturile noastre. Cu patrimoniul saşilor avem probleme. Dacă monumentele din zona limitrofă Brașovului sunt într-o stare bună, cele de la periferia județului nu arată la fel, mai ales bisericile fortificate din zona Rupea. Ele vor fi în continuare pentru noi o prioritate. Sper să reușim să accesăm fonduri europene pentru a le restaura. În această primăvară, începem lucrările la Cetatea Feldioara construită de cavalerii teutoni în secolul al XII-lea. De asemenea, finanțăm din bugetul județean lucrări de restaurare la Cetatea Făgărașului și la Cetatea Rupea“, a precizat președintele Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare