01.09.2008 Autorităţile judeţene învaţă de la germani valorificarea turistică a relicvelor industriale

Experienţa germanilor din landul Brandenburg în privinţa transformării relicvelor industriale în obiective turistice poate fi foarte bine valorificată în judeţul nostru. Aceasta este concluzia vizitei pe care vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Kovacs Attila, şi consilierul Claudiu Coman, şeful comisiei de relaţii internaţionale şi dezvoltare durabilă din cadrul CJ, au efectuat-o recent în Germania. Cei doi oficiali şi Ionuţ Ţaţa, directorul executiv al Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov, au purtat discuţii cu vicepreşedinta Parlamentului din Brandenburg, Gerlinde Stobrawa, şi cu specialişti de la firma IBA, angajată de conducerea landului să amenajeze peisagistic fostele zone industriale. „Ceea ce am văzut în landul Brandenburg ne-a impresionat. Este vorba despre o fostă zonă minieră, acum reamenajată şi devenită atractivă din punct de vedere turistic şi economic. Am văzut o centrală electrotermică transformată în centru cultural. Pentru judeţul nostru care a fost cel mai industrializat din România, experienţa germană este extrem de utilă, având în vedere că şi la noi există destule zone care s-ar preta la asemenea amenajări”, a spus vicepreşedintele CJ. El i-a invitat pe reprezentanţii IBA să vină la Braşov şi să prezinte experienţa lor în ceea ce priveşte transformarea fostelor zone industriale în atracţii turistice.

La rândul său, Claudiu Coman a remarcat faptul că „germanii au ştiut să pună în valoare ceea ce la un moment dat a reprezentat un handicap pentru ei şi să reabiliteze obiective de cultură industrială, în loc să le distrugă. Şi noi putem face la fel, pentru a arăta generaţiilor viitoare cum se făcea industrie la noi şi cum îşi câştigau oamenii banii”. În opinia sa, pe lângă seminarul pe care germanii îl vor organiza la Braşov, în viitor s-ar putea amenaja un centru expoziţional al culturii industriale braşovene şi o fermă turistică şi s-ar putea pune la punct un program de reabilitare peisagistică a oaşelor Zărneşti, Făgăraş şi Victoria.
Vizita reprezentanţilor Consiliului Judeţean s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Rupea-Cohalm, indentitate culturală românească”, derulat de Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov în parteneriat cu „Mihai Eminescu” Trust (fundaţia Prinţului Charles) şi Kraftwerk Plessa, şi finanţat de Institutul Cultural Român. Proiectul a avut ca obiectiv promovarea patrimoniului cultural al zonei Rupea-Cohalm, a tradiţiilor de muzică şi dans, precum şi a obiceiurilor specifice zonei, care împreună formează moştenirea culturală a zonei, prin organizarea unui eveniment de promovare a patrimoniului cultural Rupea-Cohalm în regiunea Brandenburg. A fost vorba despre nunta tradiţională de la Rupea, care a fost prezentată în locaţii inedite, precum o fostă centrală electrotermică transformată în centru cultural, o fostă exploatare minieră de suprafaţă şi o fermă turistică.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare