04.12.2008 Avem rezervaţie de zimbri la Vama Buzăului (II)

Consiliul Judeţean Braşov a investit 400.000 de lei în acest proiect ambiţios, care va da o şansă de dezvoltare întregii zone

Judeţul Braşov are o rezervaţie de zimbri! Prin efortul susţinut al conducerii administraţiei judeţene, un proiect ambiţios a prins viaţă la Vama Buzăului: prima rezervaţie de zimbri din judeţ şi cea de-a patra la nivel naţional. Ideea i-a aparţinut lui Mihai Pascu, director executiv adjunct al Consiliului Judeţean şi preşedinte al Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov. Ea a fost imediat îmbrăţişată de şeful administraţiei judeţene, Aristotel Căncescu, care a înţeles cât de necesar şi de benefic este un asemenea proiect pentru zona Vama Buzăului. Preşedintele Consiliului Judeţean a avut încredere şi a susţinut de la bun început proiectul nu numai cu vorbe, ci în primul rând cu fonduri. 400.000 de lei au fost alocate din bugetul judeţean pentru viitoarea rezervaţie. În decursul ultimului an, o echipă de oameni inimoşi formată din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, ai Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului şi ai autorităţilor locale din Prejmer şi Vama Buzăului s-a ocupat de tot ce a însemnat realizarea unei rezervaţii de zimbri: de la obţinerea terenului şi construirea împrejmuirilor, până la procurarea animalelor şi rezolvarea tuturor problemelor legate de aprobări şi autorizaţii. Deschiderea oficială a Rezervaţiei „Valea Zimbrilor” de la Vama Buzăului a avut loc sâmbătă, 29 noiembrie, printr-o festivitate la care au luat parte numeroase oficialităţi locale şi judeţene în frunte cu preşedintele CJ Aristotel Căncescu şi prefectul Emil Niţă, primari, parlamentari, directori de instituţii publice, dar şi numeroşi localnici şi turişti dornici să vadă zimbrii. Evenimentul a inclus şi un spectacol folcloric, participanţii având posibilitatea să guste din produsele tradiţionale locale.

Reintroducerea zimbrului în mediul natural
„Acest proiect este unic în zona noastră. Zimbrul, ca specie, se află în atenţia Comisiei Europene de multă vreme, având în vedere că în 1919, după primul război mondial, el a dispărut din tot arealul european. În anul 1927, ultimul exemplar murea în regiunea vestică a Munţilor Caucaz. Din cauza vânatului excesiv şi nu numai, această specie care altădată apărea chiar pe stema Moldovei, a dispărut definitiv din România. Prioritatea Comisiei Europene şi prioritatea ţării noastre ca membră a Uniunii Europene este să sprijine eforturile comunitare de a repopula cu zimbri în principal Munţii Carpaţi, care oferă cea mai bună suprafaţă şi biodiversitate la nivel european. Reintroducerea zimbrului în mediul natural este un deziderat pe care îl putem realiza”, a spus Mihai Pascu, artizanul proiectului. În România, în momentul de faţă există trei rezervaţii de zimbri: rezervaţia de la Haţeg, unde astăzi mai trăiesc doar patru exemplare, cea de la Bucşani, unde există aproximativ 30 de animale, şi cea de la Vânători – Neamţ, care a reprezentat exemplul de urmat pentru iniţiatorii rezervaţiei de la Vama Buzăului.
Rezervaţia, o şansă pentru întreaga zonă
De ce o rezervaţie de zimbri tocmai la Vama Buzăului? Este recunoscut faptul că această comună se află într-o zonă deosebit de frumoasă din punctul de vedere al mediului natural, dar care în ultima vreme se confruntă cu probleme foarte mari. Sub aspect economic, Vama Buzăului a cunoscut o descreştere a veniturilor în comunitate, a rămas o localitate puţin vizitată, deşi din punct de vedere natural şi turistic are un potenţial deosebit. „Alături de experţii în turism de la USAID am analizat amănunţit această zonă. Frumuseţile naturale – principalele atracţii fiind cascadele de la Urlătoare şi Masivul Ciucaş, dar şi fauna şi flora deosebite sunt premise faborabile ca această zonă să fie una propice ecoturismului. Astăzi, cetăţenii din comuna Vama Buzăului au posibilităţi foarte mici de a investi în pensiuni turistice. Eforturile lor de a atrage turişti trebui sprijinite nu numai cu vorbe, ci şi din punct de vedere financiar. Am ajuns la acest proiect – Rezervaţia «Valea Zimbrilor» – în ideea de a realiza principalul punct de atracţie turistică şi viitorul brand al comunei, viitoarea identitate a zonei Vama Buzăului”, a explicat Mihai Pascu. Partenerii proiectului – Consiliul Judeţean, prin Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov, comuna Vama Buzăului şi comuna Prejmer – au înfiinţat de curând o nouă persoană juridică ce va gestiona întreaga activitate. Este vorba de asociaţia non-profit denumită „Valea Zimbrilor”, după numele rezervaţiei. Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea comunei Vama Buzăului şi, în perspectivă, a întregii zonei – Vama Buzăului, Teliu, Prejmer, Budila, Tărlungeni. Acest lucru se va putea realiza prin mărirea atractivităţii turistice, dezvoltarea agroturismului şi ecoturismului şi încurajarea micilor afaceri care să genereze creştere economică.
Zimbrii, donaţi de trei grădini zoologice
Rezervaţia de la Vama Buzăului se întinde pe 12 hectare de păşune şi 80 de hectare de pădure. În momentul de faţă, ea a fost populată cu cinci zimbri, patru adulţi şi un pui, primiţi gratuit de la trei grădini zoologice din străinătate. Doi dintre ei sunt ţinuţi în carantină pe o perioadă de o lună, ei fiind aduşi din Elveţia, o ţară extracomunitară. Primul pas în concretizarea proiectului s-a realizat în ianuarie 2008, când iniţiatorii săi au organizat împreună cu primarii din comunele Vama Buzăului şi Prejmer o consultare publică în satul Acriş, pe teritoriul căruia a luat fiinţă rezervaţia. „Am avut fericita surpriză să constat că localnicii au răspuns afirmativ chemării noastre. Am prezentat atunci proiectul şi le-am solicitat să fie de acord şi să ne dea o parte din terenurile lor, în aşa fel încât astăzi avem 12 hectare de teren date în folosinţă gratuită Asociaţiei «Valea Zimbrilor» din partea comunei Vama Buzăului, şi 80 de hectare de pădure primite în folosinţă gratuită de la comuna Prejmer. A urmat căutarea animalelor. Am încercat să le luăm de la Romsilva, dar cu ajutorul consulului onorific al României în Polonia, domnul Cornel Calomfirescu, am reuşit să intrăm în legătură cu experţii europeni în domeniu şi astfel am ajuns la preşedinta Asociaţiei Zimbrilor din Europa, Wanda Olech Piasecka. Domnia sa a găsit aceste prime cinci animale care ne-au fost donate de către trei grădini zoologice din Elveţia, Italia şi Austria”, a relatat Mihai Pascu. Există promisiunea că anul viitor încă patru exemplare vor fi donate rezervaţiei.
Modelul de la Vânători – Neamţ, adoptat la Vama Buzăului
Modelul după care a fost realizată rezervaţia „Valea Zimbrilor” îl urmează pe cel de la Vânători – Neamţ. Centrul de vizitare de acolo este multifuncţional şi oferă o infrastructură foarte bună pentru educaţia ecologică destinată elevilor şi studenţilor. Edificiul include un muzeu al zimbrului, spaţii pentru conferinţe şi seminarii şi nu în ultimul rând standuri pentru promovarea produselor tradiţionale ale locului. La Vama Buzăului va fi construit un centru de vizitare care să fie cel puţin la nivelul celui de la Vânători – Neamţ. „Întreaga zonă, de la Prejmer la Vama Buzăului, are ce arăta sub aspectul promovării produselor tradiţionale şi al educaţiei ecologice. Cu ajutorul experţilor de la rezervaţia Vânători – Neamţ, Sebastian Cătănoiu şi Răzvan Deju, vom depune în martie 2009 o aplicaţie pe Programul Operaţional Sectorial – Mediu pentru atragerea fondurilor europene necesare dezvoltării activităţii rezervaţiei. Dorim să facem îngrădirea suprafeţei împădurite, amenajarea traseelor de vizitare, construirea centrului de vizitare, derularea unor proiecte educaţionale, introducerea rezervaţiei în reţeaua europeană şi importul de noi animale”, a menţionat Mihai Pascu. El a ţinut să adauge că „acest vis, început acum un an, a devenit realitate cu ajutorul colegilor de la Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov, al consulului Cornel Calomfirescu şi nu în ultimul rând al colegilor de la Direcţia Sanitar-Veterinară care ne-au sprijinit să trecem de birocraţia pe care ne-o impune Uniunea Europeană şi să avem zimbrii aici”. Remarcabil este faptul că în cadrul rezervaţiei de la Vama Buzăului a fost cooptat Ionică Clinciu, primul şi singurul braşovean crescători de zimbri, cel care a fost „tatăl” zimbrilor din Poiana Braşov de care îşi amintesc braşovenii mai în etate.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare