26.08.2016 BRAȘOV 1916

Împlinirea unui secol de la intrarea României în Primul Război Mondial este marcată la Brașov printr-o serie de evenimente în premieră și de o amploare unică la nivel național. În acest weekend vor fi organizate atât ceremonii solemne ale militarilor de la Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, ce vor reface traseele parcurse cu un veac în urmă de armata română care a intrat în Transilvania, cât şi un festival de reconstituire istorică sub genericul „Braşov 1916“, pregătit de Muzeul Judeţean de Istorie în colaborare cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, care va transforma Piața Sfatului într-o adevărată tabără militară. „Vom avea o serie de evenimente complexe, atât ceremonii solemne, cât şi acţiuni pentru public. Nu ştiu dacă există alt loc în România unde să aibă loc desfășurări de o asemenea anvergură ca acelea organizate la Braşov. Țin să îl felicit pe directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, pentru preocuparea de a marca așa cum se cuvine unul dintre cele mai importante evenimente din istoria noastră”, a spus ieri preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea. Prezentarea programului evenimentelor s-a făcut în cadrul unei conferințe de presă la care au participat alături de șeful executivului județean, prefectul Ciprian Băncilă, directorul Muzeului Județean de Istorie, Nicolae Pepene, colonel Nicolae Uszkai, șeful Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, și Horia Șerbănescu, de la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”. Brașovenii care vor veni în aceste zile în Piața Sfatului vor putea asista la un proiect cultural de amploare, ce corespunde viziunii europene asupra comemorării Primului Război Mondial: un festival de reconstituire istorică cu o sută de participanţi din Anglia, Austria, Cehia și România, o tabără a armatelor română, austro-ungară și germană în jurul Casei Sfatului, precum și o expoziţie tematică în Casa Sfatului.
Program – Brașov 1916
Vineri, 26 august
- orele 10:00-11:00: Rostirea solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial,  în garnizoana Predeal şi garnizoana Braşov la Monumentul Eroilor din Bartolomeu şi Monumentul Eroilor din Piaţa Unirii.
 - ora 19:00, Piaţa Sfatului: Festivitatea de deschidere a Festivalului Internaţional de Reconstituire Istorică Braşov1916.
Sâmbătă, 27 august 
- Comuna Fundata, orele 9:00- 09:30: ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori la monumentul primului ofiţer român căzut la datorie în Primul Război Mondial, locotenent-colonelul Gheorghe Poenaru – Bordea. 
- Piaţa Unirii din Braşov, orele  11:00 – 11:30: ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor Desrobitori de Neam
- Piaţa Sfatului din Braşov, orele 12:00-13:30: ceremonie militară şi religioasă dedicată momentului istoric cu participarea unui detaşament de onoare din Garnizoana Braşov, cu drapel de luptă din cadrul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”; ceremonie de prezentare a grupurilor de reconstituire istorică din cadrul Festivalului Internaţional de Reconstituire Istorică Braşov 1916; deschiderea Expoziţiei Centenarului, Braşov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial, la Casa Sfatului. 
- Piaţa Sfatului din Braşov, tabăra militară, orele 10:00-20:00: Festivalul Internaţional de Reconstituire Istorică Braşov 1916    
Duminică, 28 august 
- Piaţa Sfatului din Braşov, tabăra militară, orele 10:00-18:00: Festivalul Internaţional de Reconstituire Istorică Braşov 1916

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare