27.06.2019 Biblioteca viitorului, în locul fostului complex „Agrement” Tâmpa

Adrian Gabor, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, și dr. Daniel Nazare, directorul Bibliotecii Județene „George Barițiu”, au anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că actualul complex „Agrement” Tâmpa, aflat în conservare din anul 2015, va fi transformat într-o bibliotecă unicat în România, unde brașovenii vor beneficia de servicii culturale nemaiîntâlnite la noi. „Aceasta este cea mai bună soluție, astfel încât să redăm brașovenilor o clădire importantă a orașului, pentru care domnul director Nazare a gândit un plan îndrăzneț”, a spus vicepreședintele CJ.
Trei corpuri de clădire și un teren de sport: 7.500 mp de spații
În urma Hotărârii Consiliului Județean Brașov nr. 194/28.06.2018 privind darea în administrare a acestui imobil către Biblioteca Județeană „George Barițiu” pe următorii zece ani, în data de 3 august 2018 a fost încheiat contractul de administrare a clădirii, iar Complexul „Agrement” Tâmpa a intrat, practic, în folosința Bibliotecii. Predarea-primirea imobilului s-au realizat printr-un proces-verbal încheiat în 1 iunie 2019, între o comisie din partea CJ Brașov și o comisie a Bibliotecii Județene „George Barițiu”. Anexa acestui proces-verbal conține date cu privire la starea tehnică actuală a imobilului, precum și fotografii ale interiorului și exteriorului acestuia. În conformitate cu extrasul de carte funciară, imobilul-construcții este alcătuit din Corp A, compus din corp administrativ, regim de înălțime P+2E, Corp B compus din bazin de înot și anexe, regim de înălțime P+1E, corp C compus din sală de gimnastică, sală de jocuri – regim de înălțime P+1E, bowling și patinoar, plus teren de sport aferent, în total 7.500 mp.
Lectură, sport și relaxare
Încredințarea imobilului Complex „Agrement” Tâmpa s-a făcut ca urmare a propunerii directorului Daniel Nazare, prezentată anul trecut în plenul forului deliberativ, privind amenajarea în acest spațiu a unei biblioteci la cele mai înalte standarde ale domeniului, care să înglobeze cărțile, tehnologia și facilitățile sportive, după un model deja practicat în țările nordice și în Canada. „Vom îmbina lectura cu sportul și vom crea un spațiu modern și nopnconformist, destinat în primul rând generației tinere. Aici se va citi altfel decât într-o sală de lectură clasică: se va citi de pe șezlong, într-o atmosferă relaxantă. De asemenea, vrem să organizăm activități relaxante, de vacanță, destinate copiilor. Serviciile de împrumut vor fi automatizate, urmând să fie instalate și sisteme de monitorizare de ultimă generație, astfel că nu vom avea nevoie de prea mult personal angajat. În zona fostului bowling vom face o sală de conferințe pe care o vom pune la dispoziție gratuit. Nu dorim să punem în funcțiune piscina și sauna, înainte ca întreaga clădire să fie reabilitată energetic. Accesul la piscină și la saună va fi gratuit, în funcție de câte ore de lectură are la activ fiecare cititor”, a explicat directorul Daniel Nazare.
Imobilul va intra în șantier
Înainte ca acest proiect îndrăzneț să prindă viață, este nevoie nu doar de igienizări, reparații și schimbarea instalațiilor, ci și de rezolvarea problemelor cauzate de infiltrațiile de apă. Deși imobilul s-a aflat în stare de conservare, intemperiile și-au pus amprenta, nu tocmai fericită, asupra clădirilor complexului, atât la interior, cât și la exterior. Infiltrațiile de apă care au pătruns din exterior și de pe versantul Tâmpa au produs stricăciuni vădite: acumulări de apă, infestarea interiorul cu microorganisme, precum mucegaiuri și fungi. În momentul de față, clădirile nu oferă microclimatul necesar conservării documentelor de bibliotecă și, având în vedere caracterul public al serviciilor oferite de către Biblioteca Județeană „George Barițiu”, nu se poate asigura un climat sănătos nici utilizatorilor, fie ei adulți sau copii.
În aceste circumstanțe, după primirea bugetului pe acest an, conducerea Bibliotecii Județene a început demersurile pentru readucerea clădirilor în stare funcțională. În momentul de față sunt analizate cinci oferte în vederea întocmirii expertizei tehnice și documentației D.A.L.I. pentru reabilitarea clădirii Complex „Agrement” Tâmpa și teren sport aferent, iar firma câștigătoare urmează să fie anunțată în curând. Termenul pentru realizarea acestor documentații este de 60 de zile, după care vor începe demersurile privind achiziția proiectului tehnic și execuției lucrărilor.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare