05.04.2016 Braşovul riscă să ajungă un judeţ al depozitărilor de deşeuri ilegale

Prin Legea 101/2006, privind serviciul de salubrizare a localităţilor, republicată, cu modificările ulterioare, a fost reglementat modul în care se asigură serviciul de colectare a deşeurilor la nivelul fiecărei localităţi. Astfel, autorităţile publice au obligaţia de a asigura acest serviciu fie prin gestiune directă – serviciu public, fie prin gestiune delegată către un operator privat. În ambele situaţii, operatorul de salubrizare trebuie să respecte prevederile legale cu privire la colectare selectivă a deşeurilor şi depozitarea acestora. Una dintre aceste obligaţii este ca operatorul să aibă încheiat un contract de depozitare a deşeurilor cu un depozit conform (rampă ecologică). Acest contract este necesar inclusiv pentru eliberarea avizului de mediu pentru operator.
Cu toate acestea, există autorităţi publice locale care fie prin operatorul propriu, fie prin operatorul privat colectează deşeuri de la populaţie şi agenţi economici, dar nu au semnat niciun contract de depozitare a deşeurilor. Altele au încheiat un contract de depozitare, dar duc la rampa ecologică doar o mică parte din deşeurile colectate, după cum a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Gabor, în cadrul unei conferințe de presă. „Astfel am ajuns în situaţia în care avem localităţi unde operatorul de salubrizare nu are nici măcar contract de depozitare, cum ar fi la Dumbrăviţa, despre care presa a scris pe larg la sfârşitul lunii martie. Acolo s-a ajuns în situaţia să existe riscul ca un sit Natura 2000 să fie în pericol. Există și cazuri în care o comună cu câteva mii de locuitori a depozitat de cinci-șase ori mai mult decât un oraş cu câteva zeci de mii de locuitori, iar în cazul oraşului, cea mai mare parte a deşeurilor a provenit de la un hipermarket. Vorbim despre Şercaia, care a depozitat în 2015 526 de tone, iar municipiul Făgăraş, doar 70 de tone, cea mai mare parte provenind de la un hipermarket. O altă situaţie surprinzătoare este cea în care un operator de salubrizare privat asigură colectare în două localităţi foarte apropiate, Făgăraş şi Beclean, dar doar pentru una are contract de depozitare – Făgăraş. În schimb, nu ştim ce se întâmplă cu deşeurile colectate în Beclean”, a precizat vicepreședintele CJ.
Adrian Gabor face apel la Garda de Mediu și la Instituţia Prefectului Brașov să acorde o atenţie deosebită acestui fenomen, pentru că riscăm să ne întoarcem la situaţia de acum 20 de ani, când fiecare localitate identifica o zonă în care îşi depozita deşeurile fără să respecte minimele condiţii de protejare a solului şi a pânzei freatice. La aceasta se adaugă şi posibilele sancţiuni pentru nerespectarea condiţiilor impuse de Uniunea Europeană în domeniul protecţiei mediului.
În zona judeţului Braşov există trei depozite ecologice, la Braşov, Sibiu şi Sighişoara, precum şi un depozit la Rupea, care va fi închis până la sfârşitul anului 2017. Există mai multe depozite neconforme care mai sunt încă utilizate, la Rotbav, Codlea, Dumbrăviţa, Şercaia, Făgăraş (pe dealul Galaţiului) și Zizin.
Cantităţi depozitate la depozitul ecologic de la Braşov în 2015:
Feldioara – 155 de tone, din care aprox. 50% sunt de la societăţi comerciale din zonă.
Fărăgaş – 70 de tone, cea mai mare parte provenind de la un hipermarket.
Şercaia – 526 de tone, o parte provenind de la o firmă care asigură servicii de colectare şi reciclare a deşeurilor.
Dumbrăviţa – nu au contract de depozitare.
Beclean – nu au contract de depozitare.
Mândra – nu au contract de depozitare.
Depozitul ecologic de la Braşov, deschis în 2004, are în acest moment trei celule de depozitare, din care prima este deja închisă după ce au fost depozitate 1.5 milioane mc; a doua, care va funcţiona până a sfârşitul anului, cu o capacitate de 965.000 de mc; a treia celula, a cărei amenajare a fost finalizată la sfârşitul anului 2015, are o capacitate de 955.000 mc.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare