24.04.2018 CJ Braşov pregăteşte programele „mărul”, „laptele” şi „cornul” pentru perioada 2018-2021

La iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, prefectul Marian Rasaliu i-a convocat astăzi, într-o şedinţă de lucru, pe membrii comisiei judeţene de aplicare a programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023, în vederea stabilirii modului în care va continua furnizarea fructelor şi legumelor, a laptelui şi produselor lactate, precum şi a produselor de panificaţie pentru preşcolarii şi elevii braşoveni. Alături de cei doi oficiali judeţeni au fost prezenţi şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov, Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană şi Oficiului Fitosanitar Judeţean. 
În condiţiile în care administraţia judeţeană răspunde de derularea tuturor procedurilor privind furnizarea produselor în şcoli, de la achiziţia lor, la controlul distribuţiei, responsabilul CJ Braşov care se ocupă de cele trei programe a explicat că pentru elaborarea documentaţiilor de atribuire a acordurilor-cadru aferente perioadei 2018-2021 trebuie luată o decizie asupra tipului de produs care va fi distribuit pe fiecare categorie.
Ţinând cont că până în prezent contractele de furnizare la nivelul judeţului Braşov s-au desfăşurat fără incidente majore, fapt certificat inclusiv de controale ale Uniunii Europene, şi că în cadrul instituţiilor şcolare s-au creat spaţii adecvate pentru depozitarea produselor în condiţii igienico-sanitare optime, reprezentantul CJ a propus continuarea programelor în varianta de până acum, respectiv furnizarea de mere, lapte UHT sau iaurt, precum şi cornuri sau biscuiţi. Pe parcursul săptămânii, fiecare preşcolar sau elev ar urma să primească două porţii de mere, două porţii de lapte, o porţie de iaurt şi cinci porţii de produse de panificaţie. Pentru asigurarea diversităţii mărul ar fi însoţit de biscuiţi, iar laptele şi iaurtul, de corn. 
Participanţii au agreat în principiu această propunere, cu câteva amendamente. Directorul DSVSA Braşov, Dorin Enache, a susţinut că „ar trebui să sprijinim generaţia tânără prin oferirea de produse bio. Braşovul este un judeţ de top în privinţa merelor bio, a lactatelor bio şi a produselor de panificaţie bio. Ar trebui să luăm măsuri de sprijin şi încurajare a firmelor braşovene şi a micilor producători locali pentru a se înscrie la licitaţii”. Pe de altă parte, inspectorul şcolar general Ariana Bucur a atras atenţia că „de multe ori cornurile aduse din alte judeţe au fost învechite, iar elevii au preferat să le arunce, astfel că ar fi mai potrivită înlocuirea lor totală cu covrigii simpli sau biscuiţii uscaţi”. Conducerea IŞJ Braşov îi va consulta pe directorii de şcoli în privinţa furnizării în continuare a produselor de tip corn sau a înlocuirii lor cu covrigii şi biscuţii. Nu în ultimul rând, s-a pus problema provenienţei merelor, care ar în trebui să fie de la producători locali şi nu din import, precum şi a calităţii lor, în sensul de a nu fi stropite cu pesticide.
Faţă de toate aceste probleme, reprezentantul CJ a precizat că în caietele de sarcini la care se lucrează în prezent nu pot fi cuprinse astfel de prevederi, deoarece ele ar impune condiţii restrictive şi discriminatorii de neacceptat pentru Agenţia Naţională de Achiziţii Publice, instituţia care supervizează desfăşurarea procedurilor de licitaţie.
„Ne dorim să stabilim cât mai curând toate detaliile privind derularea programelor de furnizare a merelor, a produselor lactate şi de panificaţie în instituţiile de învăţământ preuniversitar din judeţul Braşov, astfel încât să definitivăm caietele de sarcini pe cele trei componente şi să desfăşurăm achiziţiile în timp util. Până săptămâna viitoare ne vom edifica în legătură cu opţiunea între cornuri şi covrigi şi vom avea pregătite drafturi de documentaţii pentru cele trei caiete de sarcini, pe care dorim să le definitivăm prin implicarea tuturor membrilor comisiei”, a spus preşedintele CJ Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare