10.05.2010 CJ elaborează o strategie pe termen lung în domeniul medical

La ultima şedinţă de plen a Consiliului Judeţean, aleşii au convenit, în unanimitate, constituirea unei comisii care în decurs de o lună să facă propuneri şi să stabilească proiectele necesare ridicării calităţii actului medical în instituţiile medicale braşovene. Din această structură fac parte consilierii PNL Marius Neculoiu, Aurel Ionel şi Sebastian Grapă, consilierii PD-L Aurelian Danu, Mihail Veştea şi Silviu Hârşovescu, consilierii PSD Luana Minea şi Răzvan Taraş, precum şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Kovacs Attila, reprezentând UDMR. Secretar al comisiei a fost desemnat doctorul Constantin Cîrstea, consilier în domeniul serviciilor de sănătate în cadrul CJ.

Activitatea comisiei se va concretiza într-o strategie pentru următorii douăzeci de ani privitoare la funcţionarea, coordonarea şi controlul managementului asistenţei medicale, având în vedere că de la 1 iulie 2010 şase spitale braşovene vor fi transferate de la Ministerul Sănătăţii, sub autoritatea administraţiei judeţene. Este vorba despre Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, Spitalul Clinic de Copii, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I. A. Sbârcea”, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie şi Spitalul de Pneumoftiziologie. Cât priveşte celelalte unităţi spitaliceşti din judeţ, ele vor fi preluate de consiliile locale din localităţile în care acestea funcţionează. De asemenea, consilierii judeţeni îşi propun să găsească surse suplimentare de finanţare pentru sistemul medical din judeţ, pe lîngă cele de la bugetul de stat şi bugetele locale sau judeţene, să propună proiecte şi să convingă comunităţile locale să se implice în susţinerea sistemului. Odată realizată, strategia în domeniul sanitar va fi dezbătută şi aprobată de plenul Consiliului Judeţean.
Şeful administraţiei judeţene, Aristotel Căncescu, a menţionat că în condiţiile în care spitalele din municipiul Braşov funcţionează în spaţii improprii, construite în alte scopuri decât cele medicale, „ar trebui să investim în modernizarea Spitalului Clinic Judeţean, precum şi în construirea unei unităţi medicale moderne, cu 500 de paturi. Clădirile vechi ar trebui vândute, iar banii, investiţi în sănătate. Avem deja un plan privind atragerea de fonduri, inclusiv de la Uniunea Europeană, pentru asemenea investiţii”.

La rândul său, vicepreşedintele CJ Ion Ochi a susţinut că pentru elaborarea strategiei privind managementul asistenţei medicale este necesară implicarea tuturor partenerilor comunitari. „Mă refer la autorităţile publice locale din municipiul Braşov şi din celelalte localităţi, la instituţiile publice din domeniul sanitar – Direcţia de Sănătate Publică şi Casa de Asigurări de Sănătate –, la Colegiul Medicilor şi al Farmaciştilor, la Ordinul Asistenţilor etc. Practic, administraţia judeţeană propune o colaborare cu toţi cei care au legătură cu domeniul sanitar şi este deschisă la propuneri din partea tuturor. Vrem o strategie viabilă, care să răspundă cât mai bine nevoilor şi aşteptărilor personalului medical, dar şi beneficiarilor serviciilor de sănătate”, a spus Ion Ochi.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare