02.02.2016 CJ, partener în proiectul „Cunoaște-ți Țara”

Cel puțin o mie de basarabeni ar putea vizita Brașovul și împrejurimile în această vară, în cadrul proiectului „Cunoaște-ți Țara” derulat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 din Republica Moldova. O delegație din conducerea acestei organizații a fost primită astăzi, la Consiliul Județean Brașov, de vicepreședintele Claudiu Coman.
Oaspeții au prezentat proiectul, care în anul 2015 a adus în România 5.200 de basarabeni. Aceștia au avut ocazia să vadă pe viu realitățile românești, să viziteze obiectivele culturale și turistice reprezentative, să simtă cum se trăiește cu adevărat în România. „Pentru anul 2016 ne dorim implementarea în masă a proiectului, asigurând deplasări de 3 zile/2 nopți pentru o sută de mii de basarabeni. Vrem să includem și reprezentanți ai minorităților naționale și să aducem cu precădere oameni din mediul rural. Obiectivul este măreț și destul de greu de îndeplinit, dar contextul intern din cele două state românești și viteza cu care se desfășoară evenimentele pe scena internațională ne obligă să ne angajăm cu toate forțele în lupta pentru reunirea Republicii Moldova cu România”, a spus Diana Barbu, managerul proiect.
Proiectul se  va derula în perioada 15 iulie – 31 august, atunci când beneficiarii lui vor putea fi cazați în campusul universitar și în căminele liceelor brașovene. În acest sens, Platforma Unionistă Acțiunea 2012 contează pe sprijinul și susținerea acordate de conducerea Universității „Transilvania”și de municipalitate.
În proiect se va implica și Consiliul Județean Brașov. „Este foarte important să păstram legături strânse cu frații noștri de peste Prut. Întotdeauna aceste schimburi sunt cele care generează o altă percepție în Republica Moldova, deoarece unul din punctele care îi separă pe locuitorii celor două state românești este lipsa de informație reală a basarabenilor asupra realității din România. La ora actuală, doar 25% dintre moldoveni ar dori unirea cu România. Sunt sigur că toți cei care ne vor vizita țara și județul vor înțelege mult mai bine cum stau lucrurile în fapt. Acesta este cel mai bun mod prin care ne putem cunoaște mai bine reciproc, astfel încât să nu mai vorbim despre două națiuni sau două limbi. Întotdeauna când aud aceste prostii mă gândesc la aberația unui dicționar român-moldovenesc sau la faptul că atunci când ne întâlnim nu avem nevoie de traducător, pentru că vorbim o singură limbă, limba română. Salut această inițiativă civică, în întâmpinarea căreia noi venim cu toată deschiderea” a declarat vicepreședintele CJ Claudiu Coman.
Consiliul Județean Brașov va încheia un parteneriat cu Platforma Unionistă Acțiunea 2012 prin intermediul căruia să poată fi asigurat cel puțin accesul gratuit al participanților la obiectivele culturale și turistice din municipiul și județul Brașov.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare