12.06.2015 CJ susține continuarea și extinderea programului „Fiecare copil în grădiniță”

Programul „Fiecare copil în grădiniță” (FCG) derulat de Asociația OvidiuRo în parteneriat cu Consiliul Județean Brașov și Inspectoratul Școlar Județean s-a derulat cu mare succes în acest an școlar. 677 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani, din Apața, Ormeniș, Comăna, Vama Buzăului, Râșnov, Budila, Augustin și Tărlungeni au beneficiat de șansa educației preșcolare. Micuții provin din familii foarte sărace, cu un venit lunar pe membru de familie de maximum 150 de lei, trăiesc în condiții de locuit improprii, iar părinții lor au un nivel scăzut de educație. Pe parcursul anului, media de prezență regulată a copiilor la grădiniță a fost de 75%. Prin programul FCG, pe lângă sprijinul propriu-zis acordat copiilor, părinţii au primit lunar tichete valorice de 50 de lei, pentru a avea resursele necesare să-i ducă pe cei mici la grădiniţă. Singura condiție a fost să le asigure micuților prezența zilnică la ore. Banii sunt asigurați prin granturi elvețiene și finanțări asigurate de o bancă comercială.
Finanțare de la CJ, dacă legislația o va permite
„Consiliul Județean Brașov va sprijini financiar acest proiect anul viitor, în cazul în care legislația va permite acest lucru. Noi sperăm ca acest lucru să se întâmple. Educația este piatra de temelie a oricărui proces de integrare în comunitate. Programul are cea mai bună eficiență în zonele rurale, așa că este cel mai bine ca noi să-l dezvoltăm în zonele cele mai sărace, pentru că aici grupul-țintă este mai bine definit și impactul este maxim”, consideră vicepreședintele CJ Claudiu Coman. Obiectivul general al proiectului este creșterea numărului de copii dezavantajați care au acces la educația preșcolară, acest lucru rezolvându-se instituțional prin dezvoltarea unui parteneriat cu Asociația OvidiuRo, autoritățile publice locale și Inspectoratul Școlar Județean. În opinia sa, este utilă continuarea proiectului și extinderea lui, deoarece participarea cât mai devreme în sistemul educațional a copiilor foarte săraci este cel mai eficient mod de a reduce rata abandonului școlar și de a crește rata absolvenților de liceu. „Educația timpurie are cea mai mare rată de recuperare a investiției față de orice altă măsură de combatere a sărăciei. Din păcate, noi ne izbim de o mentalitate păguboasă, în care considerăm că da, educația este importantă, însă avem alte priorități. Ar trebui să înțelegem foarte clar că fără educație nu mai putem vorbi de un viitor în țara noastră”, a adăugat Claudiu Coman.
FCG ar putea să devină program național
În cadrul Strategiei de Dezvoltare a Județului Brașov – Orizonturi 2013 – 2020 este stipulată încurajarea proiectelor care sprijină incluziunea socială a grupurilor dezavantajate, în special romi, și care promovează parteneriatele public-private pentru prevenirea abandonului școlar. În acest sens, autoritățile județene au propus completarea Strategiei de Dezvoltare a Județului Brașov cu referire la importanța facilitării accesului copiilor dezavantajați la educația preșcolară și la programul „Fiecare copil în grădiniță”. „Noi am creat un cadru al strategiei și am integrat acest program, pe care îl considerăm fundamental. Programul are un efect pozitiv și asupra familiilor din care provin copiii. Ținta nu este reprezentată doar de micuții care primesc o șansă în plus să facă școală, să se integreze, să nu fie marginalizați, ci și de familiile lor, care ajung să aibă o altă modalitate de a fi integrate în comunitate și a conștientiza cât de importantă este educația pentru copiii lor”, a spus vicepreședintele CJ. Consiliul Județean Brașov sprijină ideea transformării programului FCG în program național și clarificarea cadrului legislativ actual care să stabilească metodologia de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță. Pentru a continua programul este nevoie la nivelul unui an școlar de o contribuție proprie a CJ în cuantum de 50.000 până la 100.000 lei.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare