08.05.2016 COBORÂREA JUNILOR ÎN CETATE

Coborârea Junilor în Cetate, în Duminica Tomii, este un eveniment-reper al comunităţii braşovene, prin valorile tradiţionale pe care le transmite şi mai ales prin pecetea identitară pe care o cuprinde.
Evenimentul de astăzi constituie momentul culminant al manifestărilor junilor braşoveni din Săptămâna Luminată, în care noi toţi, braşoveni şi turişti, avem privilegiul de a urmări parada lor majestuoasă, de a le admira veştimentele străvechi şi caii împodobiţi şi atât de frumoşi. Este o mare sărbătoare a Braşovului, a spiritualităţii româneşti în general, şi mă bucur că la ea asistă un număr atât de mare de cetăţeni.
Ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov pot spune că Junii au beneficiat din partea instituţiei pe care o reprezint de sprijin financiar, în virtutea importanţei păstrării tradiţiilor autentice şi de valoare. Amintesc acum doar de proiectul finanţat de Consiliul Judeţean anul trecut, intitulat „Junii Braşovului-tradiţie şi cultură românească”, ce s-a concretizat într-un film documentar, în două părţi, de 150 de minute. Materialul documentar multimedia este dedicat cunoaşterii şi promovării istoriei, valorilor şi poveştilor cetelor de juni.
Într-un cadru mai larg, Consiliul Judeţean Braşov acordă o atenţie mare susţinerii activităţii culturale din municipiul şi judeţul Braşov. De exemplu, pentru anul acesta, forul administrativ judeţean a pus la dispoziţia asociaţiilor şi fundaţiilor care vor să organizeze evenimente culturale un milion de lei, în cadrul „Programului judeţean pentru finanţare nerambursabilă din bugetul propriu a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale pe anul 2016”. Banii vor fi alocaţi pe baza unui ghid, care conţine criterii şi proceduri transparente. Valoarea maximă a finanţării nerambursabile acordate pentru un proiect cultural este de 45.000 de lei. În prezent, programul se află în faza de selecţie şi evaluare a proiectelor depuse, fază ce se încheie în 16 mai.
La aceşti bani destinaţi asociaţiilor şi fundaţiilor culturale se adaugă 1,5 milioane de lei repartizaţi de Consiliul Judeţean Braşov pentru derularea manifestărilor incluse în agendele instiuţiilor culturale subordonate.
Mariana CÂJU
Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov

 

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare