29.01.2009 Cazul Botorog şi furturile din păduri, pe agenda ATOP

În prima şedinţă din acest an a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Braşov s-a discutat cazul protestatarului Gheorghe Botorog. Preşedintele Curţii de Apel Braşov a solicitat conducerii ATOP găsirea unei soluţii pentru a-l determina pe Botorog să înceteze scandările injurioase. Autoritatea a decis să transmită Consiliului Local o recomandare de a emite o hotărîre prin care Botorog să aibă un loc public bine delimitat în care să-şi poată exercita dreptul la exprimare, cu respectarea legii, însă fără a încălca drepturile celorlalţi cetăţeni şi fără a afecta buna desfăşurare a activităţii instituţiilor publice, a menţionat consilierul judeţean Claudiu Coman, preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Braşov. De altfel, Instituţia Prefectului şi Curtea de Apel vor să-i facă o plângere penală lui Gheorghe Botorog. Consiliul Judeţean va decide în plen dacă va formula la rândul său o astfel de plângere împotriva protestatarului.

Pe de altă parte, Baza Experimentală Săcele a Regiei Naţionale a Pădurilor a cerut sprijinul ATOP pentru a stopa furturile de lemne şi pentru a spori efectivele de pază din zona Gârcin. Situaţia va fi discutată într-o întîlnire de lucru cu reprezentanţii comunităţilor din Săcele şi Tărlungeni şi cu poliţia şi jandarmeria. ATOP va discuta în viitoarea sa şedinţă de plen, posibilitatea iniţierii unui proiect de modificare a legislaţiei, astfel încît contravenţiile persoanelor surprinse în flagrant tăind sau transportînd lemn fără acte de provenienţă, să se transforme în sancţiune penală.
 
Componenţa ATOP
În componenţa ATOP Braşov intră 12 membri cu drept de vot: şase consilieri judeţeni aprobaţi de plen – Adrian Maxim, Vasile Ungureanu, Răzvan Taraş, Paul Enache şi Aranyosi Istvan, alături de Claudiu Coman, trei reprezentanţi ai comunităţii numiţi prin decizia preşedintelui Consiliului Judeţean, un subprefect, inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi un delegat al poliţiştilor braşoveni. De asemenea, au statutul de invitaţi permanenţi Ion Chiran, şeful serviciului de pază şi ordine care funcţionează la Consiliul Judeţean, Stelian Rechiţean, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Eugen Pop, şeful Inspectoratului de Jandarmi Braşov, şi Eugeniu Aldea, directorul Poliţiei Comunitare Braşov. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică îşi desfăşoară activitatea pe comisii. Comisia nr. 1 este condusă de preşedintele ATOP şi se ocupă de coordonare, situaţii de urgenţă şi petiţii. Comisia nr. 2 are atriguţii de planificare, stabilire şi evaluare a indicatorilor de performanţă minimali. Comisia nr. 3 se ocupă de probleme sociale, standarde profesionale, consultanţă şi drepturile omului. La următoarea şedinţă extraordinară a ATOP programată luna viitoare, se va discuta proiectul de buget pe 2009 şi vor fi prezentate şi supuse aprobării două documente: raportul Inspectoratului Judeţean de Poliţie pe anul 2008 şi planul strategic anual.
 
Atribuţiile ATOP
ATOP are atribuţii în ceea ce priveşte ordinea publică şi siguranţa cetăţenilor şi poate face recomandări poliţiei, însă nu are abilitatea să intervină în acţiunile operative ale oamenilor legii. „ATOP face legătura între poliţie şi cetăţeni. În cazul în care sunt victimele unor abuzuri din partea poliţiştilor, oamenii pot să reclame faptele la noi. Putem îmbunătăţi activitatea poliţiştilor prin elaborarea planului strategic anual, care are caracter de recomandare, şi prin fixarea unor obiective şi criterii de performanţă ce trebuie urmărite şi duse la îndeplinire”, spune Claudiu Coman, preşedintele ATOP. Pentru anul în curs, prioritatea Autorităţii este asigurarea siguranţei în spaţiul public, în mijloacele de transport, în grădiniţe şi şcoli. Obiectivul şefului ATOP este organizarea unor consultări cu reprezentanţii comunităţilor locale şi ai organizaţiilor nonguvernamentale. Este vorba despre întruniri se vor desfăşura în toate localităţile braşovene. Claudiu Coman îşi propune să ajungă în toate cele 256 de sate din judeţ pentru a afla de la faţa locului care ce probleme au oamenii în domeniul siguranţei şi ordinii publice. 

 

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare