19.10.2010 Ceasul şi clopotul din Casa Sfatului dau din nou ora exactă

La un an de când comunitatea germană, cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov a avut iniţiativa de a restaura şi a repune în funcţiune clopotul din Casa Sfatului căzut în uitare vreme de o jumătate de secol, a fost inaugurat noul mecanism al ceasului din turn, legat de clopot. Astfel, începând de sâmbătă, 16 octombrie, ora fixă, jumătatea şi sfertul de oră sunt marcate de sunetul celui mai vechi clopot din Braşov, care măsoară în diametru 1,20 metri şi datează din 1690.

Noul mecanism al ceasului, achiziţionat de la un muzeu din Germania, s-a pus în mişcare fix la ora 12.00. Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a opta ediţii a Festivalului „Musica Coronensis”, fiind completat de „turnari” – suflătorii care interpretează de pe balconul Casei Sfatului fragmente din muzica românilor, saşilor şi maghiarilor –, de o salvă trasă din tunul de la Turnul Alb, precum şi de o reprezentaţie a dansului „Romana”, dans de societate creat de familia Mureşenilor. Mecanismul ceasului a fost fabricat în 1890 de către aceeaşi firmă care produsese şi vechiul mecanism, stricat cu mulţi ani în urmă. Costurile s-au cifrat la 16.975 de lei, din care 8.400 de lei a fost contribuţia Consiliului Judeţean, restul provenind din donaţii ale comunităţii germane.
 
Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, a declarat că va sprijini în continuare astfel de acţiuni menite să recupereze valorile trecutului. „Urmează să inaugurăm Bastionul Postăvarilor pe care îl vom introduce în circuitul muzeal şi turistic, împlinind astfel refacerea vechii Cetăţi. Acolo avem o investiţie foarte curajoasă, făcută după modelul unor turnuri din Spania. Apoi ne vom îndrepta atenţia spre monumentele din judeţ, la fel de importante şi valoroase”, a declarat Aristotel Căncescu. În acest context, şeful administraţiei judeţene a menţionat că doreşte să înceapă lucrări de consolidare la turnul Casei Sfatului, obiectiv care în cazul unui cutremur puternic s-ar putea prăbuşi. Deocamdată această investiţie nu se poate derula, deşi finanţarea este asigurată, deoarece Primăria a refuzat să elibereze autorizaţia de construcţie.    

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare