01.05.2009 Centru de informare pentru patrimoniu, la Râşnov

În Cetatea Râşnovului s-a deschis un Centru de Informare pentru Patrimoniu. Este cel de-al treilea centru de profil din România, după cele existente la Sibiu şi Sighişoara. Inaugurarea lui este rezultatul colaborării dintre Primăria Râşnov şi Asociaţia Mioritics, în parteneriat cu Biroul Regional UNESCO, în cadrul programului european „Cultural Heritage – a Bridge towards a Shared Future”.

Centrul de Informare pentru Patrimoniu din Râşnov este amplasat chiar în incinta cetăţii şi va oferi gratuit informaţii culturale şi turistice tuturor vizitatorilor. Inaugurarea lui s-a desfăşurat în prezenţa ministrului Culturii Teodor Paleologu, a reprezentantului UNESCO Matteo Rosati, a preşedintei Institutului European pentru Itinerarii Culturale, Erna Hennicot-Schoepges, şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Cancescu. Evenimentul a inclus un program cultural care să ofere o amprentă medievală manifestării şi un workshop dedicat Cetăţii din Râşnov, la care au participat specialişti în domeniul protejării patrimoniului naţional.

Centrul de Informare pentru Patrimoniu UNESCO din Râşnov va promova Agenda Culturală 2009 a Primăriei Râşnov şi va populariza strategia de salvare a patrimoniului cultural local, dezvoltată de autoritatea locală. Felul în care va arăta în viitor Cetatea Râşnov este o responsabilitate enormă care nu poate fi asumată de administraţia locală decât după o consultare a experţilor în domeniu şi a autorităţilor naţionale responsabile de protejarea patrimoniului cultural al României. Primăria Râşnov doreşte să lanseze un program special care să promoveze în rândul turiştilor valorile istorice autentice. Totodată, autorităţile locale îşi propun să obţină informaţiile necesare organizării strategiei de restaurare şi conservare a monumentului istoric Cetatea Râşnov.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare