28.10.2011 Conferința Națională a Autorităților Teritoriale de Ordine Publică, la Brașov

În perioada 27 – 30 octombrie 2011, la Brașov va avea loc Conferința Națională a Autorităților Teritoriale de Ordine Publică și întâlnirea Adunării Generale a Asociației Naționale a Autorităților Teritoriale de Ordine Publică (ANATOP), eveniment organizat în colaborare de conducerile ATOP Brașov și ATOP Covasna.
Potrivit consilierului județean Claudiu Coman, președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică Brașov și președinte interimar al ANATOP, vor avea loc dezbateri asupra unor chestiuni esențiale privind activitatea acestor structuri. Printre ele se numără propunerile de modificare a legii care reglementează funcționarea ATOP, în ideea cooptării în componența Autorității a câte unui reprezentant de la Poliția Locală, Jandarmerie și Inspectoratul pentru Situații de Urgență. O altă problemă ce va fi pusă în discuție este finanțarea autorităților teritoriale de ordine publică. „Sunt situații extrem de diferite de la un județ la altul, din cauză că legea este imprecisă. ATOP identifică logistica necesară funcționării Poliției, în așa fel încât aceasta să asigure în mod optim ordinea și liniștea publică, dar nu poate să aloce direct fonduri pentru că nu are personalitate juridică. Problema pe care noi, președinții ATOP din întreaga țară, am luat-o în calcul de la început a fost legată de personalitatea juridică a acestei structuri. În lipsa personalității juridice și implicit a unui buget clar delimitat pentru ATOP, pot apărea tot felul de chestiuni care generează disfuncționalități în activitatea noastră. În același timp, dacă autoritățile de ordine publică vor dobândi personalitate juridică, ele nu vor mai putea funcționa conform legii actuale. Este o temă de discutat, pentru că părerile sunt împărțite”, a spus Claudiu Coman, în cadrul unei conferințe de presă.
La rândul său, Tiberiu Kiss, președintele ATOP Covasna, a evidențiat colaborarea foarte bună dintre autoritățile de ordine publică din județele Brașov și Covasna și a punctat faptul că cea mai mare problemă care trebuie rezolvată este dobândirea personalității juridice de către ATOP.
La lucrările Conferinței Naționale a Autorităților Teritoriale de Ordine Publică au fost invitați Aristotel Căncescu și Tamas Sandor, președinții consiliilor județene Brașov, respectiv Covasna, Teodor Meleșcanu și Costică Canacheu, președinții comisiilor pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Senat, respectiv din Camera Deputaților, precum și comisar-șef de poliție Mihai Pruteanu, directorul adjunct al Direcției de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare