27.06.2008 Consiliul Judeţean Braşov a fost constituit

Joi, 26 iunie, a avut loc şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Braşov rezultat în urma alegerilor locale din 1 iunie. Au fost prezenţi toţi cei 34 de consilieri care au obţinut mandate. 13 dintre ei sunt de la PD-L, 12 sunt liberali, 7 au fost aleşi pe lista PSD şi 2 aparţin UDMR. Şedinţa a început cu alegerea membrilor comisiei de validare a consilierilor. În componenţa ei au intrat doi liberali – Adrian Maxim şi Vasile Ungureanu, şi câte un reprezentant de la UDMR, PD-L şi PSD, respectiv Marko Attila, Cristian Drăghici şi Răzvan Taraş. Preşedinte a fost desemnat Adrian Maxim. După verificările făcute în cadrul acestei comisii, cei 34 de consilieri au fost validaţi de plen şi au depus jurământul. Apoi s-a trecut la desemnarea vicepreşedinţilor. Au existat trei propuneri venite din partea grupurilor politice: Otilian Neagoe (PSD), Kovacs Attila (UDMR) şi Mihai Veştea (PD-L). În urma procedurii de vot secret au fost aleşi Otilian Neagoe – cu 34 de voturi, şi Kovacs Attila – cu 22 de voturi pentru. Candidatul PD-L a întrunit doar 13 voturi favorabile.

De menţionat este faptul că în cadrul acestei şedinţe au fost stabiliţi şi liderii gupurilor politice reprezentate în Consiliul Judeţean. Astfel, grupul consilierilor PNL va fi condus în acest mandat de către Claudiu Coman, cel al PD-L îl va avea în frunte pe Ion Gonţea, iar liderul grupului PSD este Emil Niţă. Având în vedere că UDMR are doar doi reprezentanţi în plen iar un grup politic trebuie să fie compus din minimum trei consilieri, udemeriştii au aderat la grupul liberalilor. O altă decizie luată de plen a fost structurarea comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean şi stabilirea numărului de membri din fiecare. În acest mandat vor funcţiona opt comisii: comisia de buget-finanţe, cea de urbanism şi amenajarea teritoriului, comisia de industrie, servicii şi comerţ, comisia pentru activităţi ştiinţifice, cultură şi culte, comisia juridică, cea de relaţii internaţionale şi dezvoltare durabilă, comisia de sănătate şi protecţia copilului, şi comisia de sport, turism, tineret şi probleme ecologice. Consilierii judeţeni au termen până în 15 iulie să completeze declaraţiile de avere şi de interese. Tot până în 15 iulie, ei au timp să opteze pentru comisiile de specialitate în care îşi vor desfăşura activitatea în următorii patru ani.
 
Kovacs Attila, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov:
 
„Încep acest mandat cu gîndul să facem lucruri bune pentru judeţul Braşov, să ducem la îndeplinire proiectele majore pe care ni le-am propus. UDMR a avut o înţelegere cu cele două partide cu care colaborăm, PNL şi PSD, pe proiecte majore cum sunt finalizarea aeroportului, reabilitarea infrastructurii din judeţul Braşov, modernizarea drumurilor judeţene şi construcţia de spitale. Având în vedere că mi s-a atribuit departamentul tehnic din cadrul Consiliului Judeţean, doresc să deblocăm problemele legate de finanţarea proiectului de extindere a reţelelor de apă şi canalizare în judeţ, proiect care se cifrează la peste 150 de milioane de euro. Trebuie să găsim o soluţie, deoarece în caz contrar riscăm să pierdem banii. Având la activ experienţa de parlamentar şi cea de consilier local în municipiul Braşov, sunt convins că mă voi descurca.”
 
Otilian Neagoe, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov:

„Va fi nevoie ca în mandatul 2008 – 2012 să definim foarte precis interesul judeţului în ansamblu, pentru a putea elabora proiecte şi programe care să valorifice oportunităţile de dezvoltare ale judeţului nostru. Cred că va trebui să insistăm în continuare pe modernizarea infrastructurii, cu sprijinul Guvernului să rezolvăm problemele de infrastructură mare care au rămas restanţă în judeţul Braşov, să realizăm lucrurile care ţin de canalizare şi aducţiuni de apă, pentru a putea dezvolta din punct de vedere economic şi zona rurală. Va trebui să ne concentrăm pe programe economice care să pună în valoare resursele judeţului şi să sprijinim înfiinţarea de locuri de muncă bine plătite. De asemenea, în domeniul educaţiei, sănătăţii şi protecţiei mediului trebuie să avem proiecte şi programe care să realizeze standarde de nivel european. În plus, o atenţie sporită trebuie s-o acordăm problemelor sociale. Mă gândesc în primul rând la locuinţele sociale pe care să le realizăm pentru tineri şi pentru toţi ce care nu au un adăpost, dar şi la programele speciale de incluziune pentru populaţia de etnie rromă. Sper că fiecare dintre cei 35 de consilieri judeţeni îşi va respecta jurământul şi vom face cu toţii ceea ce trebuie pentru binele cetăţenilor judeţului Braşov.”

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare