23.02.2016 Continuă programul de modernizare a reţelei de apă şi canalizare în municipiul Braşov

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Gabor, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, stadiul programului de modernizare a reţelei de apă şi canalizare în municipiul Braşov şi modul în care acest program va fi finalizat. „În cartierul Timiș-Triaj încheiem un inel de canalizare și rezolvăm astfel o problemă foarte mare pentru locuitorii zonei, care în ultimii zece ani au făcut sute de reclamații la Compania Apa. Aceştia fuseseră branşaţi la o reţea aflată în proprietatea CFR care nu mai investise în decolmatarea ei, astfel că de multe ori canalizarea se înfunda. Ieri s-a obținut autorizația pentru subtraversarea căii ferate și a drumului național 11. În urma licitațiilor pe care le vom derula în acest an sperăm să nu mai avem probleme cu firmele care vor câștiga contractele de lucrări, astfel încât acestea să se încheie la termen și toți locuitorii din municipiul Brașov, inclusiv cei din cartierul Stupini să beneficiere de rețele moderne de apă și canalizare”, a spus vicepreședintele CJ Adrian Gabor.
Reţea de canalizare în cartierul Timiş-Triaj, în lungime totală de 5,5 km
S-au finalizat lucrările de introducere a reţelei de canalizare pe străzile Timiş-Triaj şi Filiaşi, inclusiv staţia de pompare, precum şi branşamentele la toate imobilele din această zonă. Până la sfârşitul lunii aprilie se va crea, printr-o subtraversare tunelată pe sub calea ferată şi DN 11, legătura cu reţeaua de pe strada Filiaşi, astfel că din acel moment se va rezolva o problemă majoră cu care se confruntau locuitori din cartierul Timiş-Triaj.
Pachet de lucrări pentru licitaţie
Nu a fost introdusă reţeaua de canalizare pe strada Fundătura Hărmanului. Această lucrare se adaugă la cele de modernizare a reţelei de apă pe străzile: Avram Iancu, Al. I. Cuza, Carierei (tronsonul cuprins între str. Lungă şi str. Pictor Andreescu), str. Iuliu Maniu (tronsonul cuprins între b-dul 15 Noiembrie, Camera de Comerţ şi Industrie, şi Al. I. Cuza), str. Castanilor, b-dul 15 Noiembrie (între str. Castanilor şi intersecţia cu Iuliu Maniu), str. Lucian Blaga, str. Nicolae Titulescu, str. Serii, str. Toamnei, b-dul Griviţei (68B5-70B6), b-dul Saturn (partea cu numere impare), b-dul 13 Decembrie (între b-dul Griviţei şi str. Iuliu Maniu), pentru care se lucrează la pregătirea documentaţiei de licitaţie, inclusiv actualizarea studiului de fezabilitate. Se estimează ca ofertele pentru întregul pachet să fie deschise în jurul datei de 1 august 2016.
Modernizarea staţiei de epurare Braşov
Până la sfârşitul lunii iunie este prevăzută finalizarea lucrărilor de modernizare a staţiei de epurare a municipiului Brașov. Valoarea proiectului este de 75 milioane de lei şi a inclus lucrări de modernizare a treptelor mecanice şi biologice de epurare, a canalului de evacuare și închiderea lagunelor de nămol. Cea mai importantă intervenţie la staţia de epurare este introducerea treptei terţiare de epurare, respectiv cea chimică, prin care se acţionează asupra azotului şi fosforului din apa reziduală. Odată cu finalizarea acestei modernizări, staţia de epurare de la Braşov devine una dintre puţinele staţii de epurare din România, construite anterior intrării României în Uniunea Europeană, care dispune de toate cele trei trepte de epurare.    
Aducţiunea de apă de la Uzina de apă Tărlung, la rezervorul de apă de pe Dealul Melcilor
Tot până la sfârşitul iunie va fi terminată reţeaua de aducţiune de apă care alimentează Braşovul. Mai sunt de executat următoarele lucrări: subtraversarea canalului Timiş (str. Carpaţilor), subtraversarea DN 1 (în zona Selgros), subtraversarea râului Timişul Sec şi introducerea a 1,7 km de reţea în zona de câmp, la care se adaugă şi exproprierile. Valoarea totală a contractului, care conţine şi modernizarea reţelei de apă a municipiului Săcele, este de 66 milioane de lei.
Descrierea proiectului: conductă alimentare cu apă de 1.000 mm, de la Uzina de Apă, la rezervoarele Dealul Melcilor, în lungime de 17 km. Traseu: Uzina de apă – strada dintre Selgros şi Vesuvius – subtraversare Calea Bucureşti – prelungire str. Poienelor – str. Poienelor – str. Carpaţilor – str. Vasile Alecsandri – str. Someşului – str. Mureşului.
Canalizarea cartierului Stupini
Municipalitatea a introdus rețeaua de canalizare pe DN 13, str. Târgului și parțial str. Merilor și a realizat stația de pompare după pârâul Ghimbășel. S-au mai executat lucrări parţiale de introducere a reţelei de canalizare pe străzile: Albinelor, Lânii, Surlaşului, Oiţelor, Fagurului, Nicovalei, Dulgherului și Tâmplarilor. În acest moment, nici aceste tronsoane nu sunt funcţionale, deoarece ele trebuiau cuplate la un canal colector care făcea legătura între Braşov şi staţia de epurare de la Feldioara, lucrare care nu a fost demarată încă din cauza unor situaţii obiective. Acest canal colector este proiectat pentru a face legătura între Braşov şi staţia de epurare de la Feldioara şi este format din două tronsoane care în Stupini se unesc într-un singur canal colector. Un tronson face legătura între staţia de epurare Braşov şi cea de la Feldioara şi asigură colectarea, în mare parte, a apei menajere din cartierul Stupini. Celălalt tronson asigură legătura între zona de la Institutul de cercetare de la Genius, zona IAR şi o parte a cartierului Stupini.
Acest canal colector a fost iniţial cuprins în acelaşi contract de lucrări în care erau prevăzute şi lucrările de amenajare a canalului colector dintre Codlea şi staţia de epurare Feldioara, încheiat cu asocierea Peyber Hispanica SL și SC Criteria SRL, contract ce a fost anulat din cauză că documentaţia depusă de firme conţinea şi documente neconforme cu realitatea. Ulterior, proiectul a fost separate în două lucrări, respectiv canalul colector Braşov-staţia de epurare Feldioara şi canalul colector Codlea-staţia de epurare Feldioara. Pentru primul canal colector, în urma unei licitaţii s-a încheiat un contract de lucrări cu Cooperativa Edile Appennino SCRL – Italia. Deoarece după semnarea contractului, timp de jumătate de an această societate nu a executat nicio lucrare, în iulie 2015 Compania APA a decis rezilierea contractului, reziliere contestată de firma italiană. Celălalt tronson (Codlea – Hălchiu – staţia de epurare Feldioara) este executat de firma SC Ludwig Pfeiffer Gmbh, finalizarea lucrărilor fiind prevăzută pentru sfârşitul acestei veri.
Având în vedere volumul foarte mare de lucrări pentru canalizarea cartierului Stupini (lucrări rămase neexecutate) şi realizarea canalului colector Braşov-staţia de epurare Feldioara, ele vor fi introduse într-un singur pachet, pentru care studiul de fezabilitate va fi scos la licitaţie în prima jumătate a acestui an. După finalizarea acestuia, în maxim un an de la contractare, proiectul va fi depus spre finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Toate proiectele de mai sus au fost demarate cu finanţare asigurată prin POS Mediu. Valoarea totală a finanţării a fost de 509 milioane lei, din care 140 de milioane lei reprezintă suma alocată municipiului Braşov, iar restul, sume alocate localităţilor din judeţ. Contribuţia municipalităţii este de 2%.
Lucrări la rețeaua de apă și canalizare executate în municipiul Brașov, în perioada 2014-2015
În cartierul Astra s-au executat lucrări pe următoarele străzi: Saturn (partea cu numere pare), Neptun, Venus, Apolo, Înfrăţirii, Aurora, Barbu Lăutaru, Ferencz Szemler, Baba Novac. În Braşovul Vechi-Blumăna s-au modernizat rețelele de pe străzile: Mică, Lungă, Crişan, Memorandului, Stadionului, De Mijloc, Mihai Viteazul, Bisericii Române. În zona Griviţei s-au executat lucrări pe b-dul Griviţei (cu excepţia Griviţei 68B5 – 70B6) şi str. Emil Racoviţă. În Centrul Civic s-au executat lucrări pe următoarele străzi: Mihail Kogălniceanu, 15 Noiembrie (de la intersecţia cu Iuliu Maniu până la intersecţia cu Toamnei), Dealul Melcior. În cartierul Tractorul s-au realizat lucrări pe străzile Independenţei şi Vulcan.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare