17.10.2008 Cooperare Braşov – Liaoning | La Universitatea „Transilvania” s-ar putea deschide un Centru „Confucius”

O delegaţie oficială chineză face o vizită de trei zile la Braşov. Delegaţia este condusă de Wang Zhifeng, directorul Oficiului pentru Afaceri Externe al Guvernului provinciei Liaoning, şi este formată din directori ai departamentelor guvernamentale de transport, turism, educaţie şi silvicultură, precum şi din reprezentanţi ai Universităţii Shenyang Jianzhu. Oaspeţii au fost primiţi de preşedintele Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu, şi de un grup de consilieri judeţeni din cadrul comisiilor de relaţii internaţionale şi de sănătate. La întâlnire a participat şi Silviu Costea, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, care le va facilita oaspeţilor o vizită la două societăţi comerciale din domeniul prelucrării lemnului – Forex şi Losan.

Oficialii au discutat posibilitatea concretizării acordului de înfrăţire semnat în 1993 între Consiliul Judeţean şi Guvernul provinciei Liaoning, prin proiectul de înfiinţare a Centrului „Confucius”, la Braşov. Ar fi al doilea centru de acest gen deschis în România, după cel de la Sibiu, proiectul fiind susţinut de Ambasada Chinei şi de Agenţia guvernamentală chineză Hanban care şi-a dat acordul de principiu în acest sens. Preşedintele Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu, i-a asigurat pe oaspeţii chinezi că va sprijini în mod direct înfiinţarea Centrului „Confucius”, care va funcţiona în cadrul Universităţii „Transilvania”. De altfel, oaspeţii chinezi vor vizita vineri Universitatea „Transilvania” şi vor semna cu conducerea acestei un protocol de cooperare bilaterală. Totodată, şeful administraţiei judeţene şi-ar dori o implicare mai mare a Chinei în domeniul investiţiilor din România, apreciind că o economie puternică şi stabilă, precum cea chineză, poate avea o contribuţie importantă în actualul context marcat de criza economică care afectează Europa.
În ceea ce priveşte deschiderea Centrului „Confucius”, este vorba despre un program iniţiat şi cofinanţat de guvernul Chinei. Astfel de centre se regăsesc în toate ţările cu care China are colaborări. „Este o structură ce fiinţează pe lângă universităţi, unde se predă limba chineză şi, prin evenimentele organizate acolo, cetăţenii din ţările respective au posibilitatea de a cunoaşte în amănunt istoria, cultura şi oamenii Chinei. După ce va fi aprobat din punct de vedere formal, Centrul va funcţiona începând cu anul viitor, în Aula Universităţii, într-un spaţiu foarte generos”, a explicat Mihai Pascu, directorul pentru relaţii externe al Consiliului Judeţean Braşov. Cursurile de limbă chineză care vor fi organizate în cadrul Centrului „Confucius” vor fi gratuite.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare