02.11.2011 Decizii importante adoptate la Adunarea Generală a ANATOP

În cadrul Adunării Generale a membrilor Asociației Naționale a Autorităților Teritoriale de Ordine Publică (ANATOP), desfășurată zilele trecute la Brașov, participanții au decis să propună Parlamentului aprobarea cooptării în ATOP a câte unui reprezentant de la Poliția Locală, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Inspectoratul pentru Situații de Urgență. „Odată cu decizia Consiliului Suprem de Apărare a Țării de a trece unele atribuții în ceea ce privește circulația și ordinea publică, de la poliția națională la polițiile locale, vor trebui modificate cel puțin douăzeci de legi. Una este cea referitoare la organizarea și funcționarea Poliției Române, lege care reglementează și activitatea Autorității Teritoriale de Ordine Publică. Vrem să punem la aceeași masă Poliția Locală, Jandarmeria și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, în așa fel încât comunitatea să fie cât mai bine servită, ATOP fiind de fapt legătura dintre comunitate și instituțiile care se ocupă de asigurarea ordinii și liniștii în spațiul public”, a explicat Claudiu Coman, președintele ANATOP. La ora actuală, ATOP are în componență 13 membri, între care un reprezentant de la Corpul Gardienilor Publici, instituție desființată. Dacă inițiativa va fi aprobată, ATOP-urile din fiecare județ vor avea câte 15 membri. O altă propunere a fost ca hotărârile adoptate în ședințele ATOP să nu mai aibă caracter de recomandare, ci să fie corelate cu celelalte normative și puse în aplicare conform legii.
O altă chestiune convenită la ședința de la Brașov a fost demararea procedurilor pentru obținerea de către ANATOP a titulaturii de asociație de utilitate publică. „ANATOP are personalitate juridică. Devenind asociație de utilitate publică, vom fi parteneri cu Consiliul Legislativ și cu celelalte organe abilitate și vom avea posibilitatea să atragem resurse extrabugetare, inclusiv fonduri europene. De asemenea, ne propunem ca toate ATOP-urile să funcționeze în mod unitar deoarece cu toții servim cetățeanul. Atunci când este vorba de ordine și liniște publică, de siguranța noastră și a copiilor noștri, cred că trebuie să facem tot ce ne stă în putință să trăim într-o stare de normalitate, să devenim un aliat de nădejde al comunităților locale”, a mai spus Claudiu Coman. Tocmai în această idee, președintele ANATOP a propus montarea în sistem integrat a unor camere de luat de vederi la toate intrările în județe, fapt care în opinia sa va aduce beneficii în ceea ce privește rapiditatea intervențiilor poliției și asigurarea unui climat mai bun de ordine și liniște publică.
În cadrul Adunării Generale a ANATOP a fost aleasă noua conducere, formată din preşedinte Claudiu Coman (preşedinte ATOP Braşov), și opt vicepreședinți: Eugen Ochenatu (preşedinte ATOP Bacău), Trandafir Avram (preşedinte ATOP Galaţi), Mihai Trifan (preşedinte ATOP Dâmboviţa), Dumitru Persu (preşedinte ATOP Vâlcea), Costinel Ristache (preşedinte ATOP Caraş-Severin), Călin Tuluc (preşedinte ATOP Cluj), Kiss Tiberiu (preşedinte ATOP Covasna) și Gheorghe Roman (preşedinte ATOP Ilfov). Din conducere mai fac parte un cenzor și un secretariat tehnic alcătuit din trei persoane. ANATOP are în prezent 38 de membri, județele Arad, Harghita, Hunedoara și Vaslui nefiind reprezentate.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare