15.07.2016 Festivalul Internațional de Folclor „Garofița Pietrei Craiului” a ajuns la cea de-a zecea ediție

Trei zile de folclor autentic, în județul Brașov, în perioada 15-17 iulie 2016. În organizarea Centrului Cultural „Reduta”, cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Garofița Pietrei Craiului” începe astăzi, reunind ansambluri folclorice din Ungaria, Grecia, Polonia, Serbia și România.
Ca în fiecare an, delegațiile străine au fost primite la Consiliul Județean Brașov de vicepreședinții Ambrus Izabella-Agnes și Adrian Gabor, și de consilierul Ariana Bucur, președintele comisiei pentru învățământ, cultură și culte a forului județean. Amfitrionii întâlnirii au fost Marius Cisar, directorul Centrului Cultural „Reduta”, și Adrian Vălușescu, șeful Compartimentului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din cadrul aceleiași instituții.
„Acest festival este un eveniment emblematic pentru județul Brașov. Prin intermediul său, în ultimii zece ani am stabilit punți trainice de comunicare între țările din zona Europei Centrale și de Est și din Balcani. Am pus bazele unor colaborări și schimburi culturale benefice pentru comunitățile noastre, prin promovarea reciprocă a tradițiilor și obiceiurilor pe care popoarele noastre le păstrează de sute de ani. Vă dorim să aveți o ședere cât mai plăcută și o experiență deosebită la Brașov și vă așteptăm la noi cu orice ocazie”, a spus vicepreședintele CJ Ambrus Izabella-Agnes.
La rândul său, vicepreședintele CJ Adrian Gabor a punctat faptul că a fost alături de festival încă de la prima sa ediție, la care a participat în calitate de viceprimar al municipiului Brașov. „Vreau să vă felicit că duceți mai departe tradițiile din țările dumneavoastră. Sper să vă simțiți bine în aceste zile, să reușiți să vizitați județul, să plecați cu impresii plăcute de la noi și să le transmiteți conaționalilor dumneavoastră că îi așteptăm cu drag la Brașov”, le-a transmis Adrian Gabor participanților.
„În mod deosebit vreau să-i felicit pe organizatorii acestui festival care pune în valoare patrimoniul cultural al fiecărei națiuni participante. Mă bucur că aveți această preocupare, că promovați tradițiile, cultura și valorile națiunii din care faceți parte, că popularizați și duceți mai departe aceste valori”, a fost mesajul consilierului județean Ariana Bucur pentru cei prezenți.
Și în acest an festivalul este itinerant, spectacolele urmând să aibă loc la Făgăraș, vineri, de la ora 18:00, în fața Casei de Cultură. Sâmbătă este programat spectacolul de gală în fața publicului brașovean, în Piața Sfatului, de la ora 18:00. Duminică, ansamblurile participante vor vizita Castelul Bran, unde vor oferi turiștilor un scurt program de dansuri specifice țărilor pe care le reprezintă, urmând ca la ora 17:00 să susțină un spectacol pe scena amplasată în Piața Unirii din Râșnov.
Protagoniștii ediției din acest an sunt Ansamblul „Agrinio” din Grecia, Ansamblul „Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes-Békéscsaba” din Ungaria, Ansamblul „Lazar Hrebeljanovic“ din Serbia, Ansamblul „Ziemia Leżajska” din Polonia, Ansamblul German „Korona” și Ansamblul „Poienița” al Centrului Cultural „Reduta”.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare