07.07.2016 Festivalul de Film Istoric de la Râșnov, cel mai important eveniment cultural al județului Brașov

Cea de-a opta ediție a Festivalului de Film Istoric de la Râșnov (FFIR) va avea loc în perioada 29 iulie – 7 august, sub genericul (R)EVOLUTION. Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, Liviu Butnariu, viceprimarul orașului Râșnov, Nicolae Pepene, managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov, și Mihai Dragomir, coordonatorul FFIR, au prezentat atracțiile acestui festival, care datorită anvergurii și recunoașterii internaționale poate fi considerat drept cel mai important eveniment cultural care se desfășoară în județul Brașov. FFIR va însemna zece zile de festival, cu program de la ora 9:00 la ora 24:00, însumând 40 de proiecţii de filme prezentate în premieră națională (la Cinematograful „Amza Pellea”, în Piaţa Unirii și în Grădina Cetăţii), 11 evenimente speciale (concerte și spectacole), 20 prelegeri și dezbateri în cadrul Școlii de Vară Astra, peste 40 de invitaţi speciali din țară și străinătate (istorici, regizori, diplomaţi, jurnalisti, producători, artiști), două expoziţii (Cetate, Turnul Bathory), un târg de carte (în Grădina Cetăţii) și un atelier pentru copii. Peste 12 mii de vizitatori sunt așteptaţi la Râșnov în perioada festivalului, accesul publicului fiind gratuit, în limita locurilor disponibile.
FFIR, cap de afiș în viitoarea Agendă Culturală a județului
„Am inițiat acest festival în anul 2009 și pe parcursul anilor el s-a bucurat de aprecieri tot mai mari. Săptămâna trecută am avut șansa, pentru al doilea an consecutiv, să organizăm conferința de presă la Palatul Cotroceni și să prezentăm acolo programul acestei ediții. Dacă în anul 2004 sala de cinematograf de la Râșnov era un depozit pentru tot felul de materiale, din 2009, de când am pus-o în valoare cu ocazia Festivalului de Film Istoric, avem un spațiu care la fiecare eveniment se dovedește neîncăpător pentru public”, a spus președintele CJ, cel care în ultimii 12 ani a fost primarul Râșnovului. Adrian-Ioan Veștea a adăugat că „ne dorim să dezvoltăm proiectele de succes din orașul Râșnov și nu numai, iar toate acestea le vom îngloba într-o Agendă Culturală a județului. Vrem ca în localitățile urbane sau în cele în care avem turism în perioada estivală – cum ar fi Codlea, Ghimbav, Făgăraș, Rupea sau Bran, să desfășurăm astfel de evenimente culturale și să găsim posibilitatea de a ne atrage parteneri de excepție. Județul Brașov are foarte multe evenimente culturale frumoase și ne preocupă multiplicarea acestora. Mă bucur că acest eveniment a căpătat dimensiuni europene și își găsește de fiecare dată finanțare în mediul privat. Îi așteptăm la Râșnov pe toți iubitorii de film și de cultură”.
Un eveniment unic pe piaţa culturală românească
Festivalul de Film Istoric de la Râşnov a apărut din dorinţa valorificării unui capitol important al cinematografiei locale şi mondiale, dar şi din nevoia de a produce în spaţiul public românesc discuţii despre teme al căror impact temporal depăşeste efemeritatea clipei. S-a născut astfel un eveniment unic pe piaţa culturală românească, în care Istoria şi Filmul Istoric stârnesc gânduri şi pasiuni, informează şi emoţionează, ridică întrebări şi dezbate răspunsuri, după cum au susținut organizatorii. Cu şapte ediţii la activ, FFIR face deja parte din identitatea culturală a Râşnovului, marcând spectaculoasa ascensiune a oraşului transilvan în topul naţional al destinaţiilor cultural-turistice. Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov și director al festivalului, a spus că „trăsătura definitorie a FFIR este legătura directă cu publicul, atât prin discuțiile legate de expoziții, cât și prin modul interactiv în care se desfășoară conferințele Școlii de Vară. Continuăm parteneriarul cu Institutul Cultural Român și, foarte important, avem parteneri noi. Anul acesta demarăm un proiect de colaborare cu cel mai important festival european de film istoric, Festivalul de la Bordeaux, precum și cu alte evenimente de prestigiu: Festivalul Comedy Cluj, Zilele Filmului Românesc de la Iași și Festivalul de Film European”.
Programul complet, noutățile și toate informațiile relevante despre Festivalul de Film Istoric de la Râșnov sunt disponibile pe site-ul
www.ffir.ro

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare