18.07.2011 „Flacăra Păcii”, decernată preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov

Moment solemn, vineri, 15 iulie, în foaierul Centrului Cultural „Reduta”. Monumentul „Flacăra Păcii” a fost decernat preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, de către Asociaţia pentru Promovarea Păcii din Austria. Această asociaţie este condusă de Herta Margarete Habsburg-Lothringen şi de soţul său, Sandor Habsburg-Lothringen, fiul lui Dominic de Habsburg, proprietarul Castelului Bran. Este vorba despre o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit, apolitică, fără scopuri religioase, care are ca obiectiv promovarea păcii şi bunei înţelegeri între oameni.
În prezenţa unui public numeros, „Flacăra Păcii” a fost dezvelită de Herta Margarete Habsburg-Lothringen şi de Aristotel Căncescu, pe acordurile „Odei Bucuriei”, interpretată de corul Anatoli. „Monumentul transmite un mesaj de pace şi prietenie, pentru că acolo unde există pace, există şi prietenie. Fiecare dintre noi are religia sa, limba sa, cultura sa, rădăcinile sale, dar cu toţii avem sarcina şi responsabilitatea deosebită de a contribui la comunicare, la o colaborare în pace, la acceptarea celorlalţi, la evaluarea şi aprecierea valorilor celuilalt. Acest monument este realizat în mare parte din lemn, un simbol pentru putere, frumuseţe, individualitate şi tărie. Este fixat în piatră, care reprezintă rezistenţa, durabilitatea în timp, şi este montat pe un soclu din sticlă, simbol pentru fragilitate, transparenţă, claritate. Arta ne uneşte, dărâmă graniţe şi creează punţi de comunicare între oameni. Acolo unde pacea este promovată, regăsim şi libertatea, iar libertatea este cel mai important bun al nostru pe pământ şi necesită întotdeauna o protecţie şi o implicare din partea tuturor”, a spus Herta Margarete Habsburg-Lothringen. Înaltul oaspete a menţionat că „Flacăra Păcii” este transmisă persoanelor care sunt implicate în acţiuni de promovare şi conservare a valorilor culturale, naturii şi mediului înconjurător: „Acest monument este un simbol al dorinţei de a acţiona, de a vorbi şi a comunica întotdeauna în sensul libertăţii şi al păcii. Prin intermediul lui dorim să vă conferim mai multă forţă şi vigoare pentru sarcina plină de responsabilitate pe care o aveţi de înfăptuit. Vă dorim dumneavoastră şi poporului român să aveţi multă forţă şi mult curaj pentru a întreprinde acţiuni în sensul păcii şi al libertăţii”.
Vădit emoţionat, Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean, a fost onorat de această distincţie, precizând că ea îi este decernată într-o perioadă importantă pentru judeţul Braşov, având în vedere că în acest an sărbătorim 800 de ani de la venirea cavalerilor teutoni pe aceste meleaguri. „De 800 de ani, istoriile noastre, ale Germaniei şi Austriei se întrepătrund, de 800 de ani convieţuim împreună în pace şi bună înţelegere. Astăzi e prima dată când i-am cunoscut pe moştenitorii familiei de Habsburg şi doresc să-i felicit pentru ceea ce au făcut la Castelul Bran. Într-o ţară al cărei turism a ajuns pe ultimul loc în Europa, Castelul Bran şi mitul Dracula aduc sute de mii de turişti în fiecare an. Având în vedere că sunteţi legaţi de acest castel care este vital pentru judeţul Braşov, sperăm să punem în practică programe comune, care să ne aducă beneficii tuturor şi din care judeţul Braşov să prospere. Dacă vom reuşi să punem accent pe turism şi pe promovarea obiectivelor culturale şi istorice pe care le avem, sigur Braşovul va reuşi să facă paşi importanţi în sensul integrării efective în comunitatea europeană şi atingerii unui nivel de trai şi de civilizaţie comparabil cu cel din ţările UE”, a menţionat Aristotel Căncescu.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare