16.07.2008 Investiţii de 184,6 milioane de euro în reţele de apă şi canalizare

Compania Apa Braşov va deveni operator regional şi va începe implementarea celui mai amplu proiect de infrastructură din istoria judeţului Braşov. Nu mai puţin de 184,6 milioane de euro vor fi investite până în 2013 în realizarea de sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor în mai multe localităţi ale judeţului nostru. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Kovacs Attila, şi primarii din Braşov, Codlea, Săcele, Rupea, Ghimbav, Apaţa, Feldioara, Hălchiu, Hărman, Hoghiz, Homorod, Moieciu, Prejmer, Sânpetru, Ungra şi Bod au semnat actele constitutive ale societăţii comerciale Compania Apa SA. Toate unităţile administrativ-teritoriale menţionate fac parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, entitate care va coordona proiectul. 

Transformarea Companiei Apa din regie autonomă în societate comercială a fost o condiţie a accesării fondurilor pentru acest proiect, impusă de Uniunea Europeană. Acţionariatul SC Compania Apa SA are următoarea structură: 42% - judeţul Braşov, 42% - municipiul Braşov, 16% - celelalte localităţi. Următorul pas este înregistrarea actelor la Registrul Comerţului după care noua societate va prelua furnizarea serviciilor de apă-canal în localităţile beneficiare ale proiectului, fapt care îi va conferi statutul de operator regional.
Trebuie spus că din cele 184,6 milioane de euro, 77,7% reprezintă sume nerambursabile de la Uniunea Europeană, 11,9% înseamnă subvenţia de la bugetul de stat, 1,8% este contribuţia autorităţilor locale şi 8,6% reprezintă un împrumut pe care îl va contracta Compania Apa ca operator regional. Dacă mai întârziau procedurile privind înfiinţarea societăţii comerciale, Braşovul risca să piardă fondurile de la Uniunea Europeană. „Am primit scrisori oficiale de la Comisia Europeană şi de la Ministerul Mediului prin care am fost anunţaţi că suntem în întârziere cu demararea procedurilor privind transformarea Companiei Apa în operator regional. Dacă până în 24 iulie 2008 nu reuşeam asta, am fi pierdut banii. Este un proiect vital pentru judeţul Braşov”, a menţionat Kovacs Attila.

După ce Compania Apa va deveni efectiv operator regional, reprezentanţii Ministerului Mediului vor transmite proiectul la Bruxelles spre a primi aprobarea finală. Primele finanţări sunt preconizate să ajungă la Braşov chiar în acest an.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare