04.02.2016 Județul Brașov, partener al Regiunii de Dezvoltare Nord din Republica Moldova

Oficialități basarabene, la Brașov. Igor Cojocaru, decanul Facultății de Drept și Științe Sociale de la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți, și Ion Bodrug, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord din Republica Moldova, se află în această săptămână într-o vizită de lucru la Brașov. Cei doi oficiali s-au întâlnit astăzi, la sediul Consiliului Județean Brașov, cu vicepreședintele Claudiu Coman și cu directorul general al Direcției Generale de Administrație Publică, Mihai Pascu. Cu acest prilej s-au pus bazele unor parteneriate interinstituționale atât în domeniul universitar, cât și în cel al dezvoltării durabile.
Astfel, va continua colaborarea între Facultatea de Științe Sociale și Drept de la Bălți și Facultatea de Sociologie și Comunicare din cadrul Universității „Transilvania”, pentru realizarea unor schimburi de profesori și în privința planurilor de învățământ în domeniul asistenței sociale. Facultatea brașoveană va dezvolta cu omologii din Republica Moldova un proiect de master Erasmus+ și Erasmus Mundus, după cum a menționat prof. univ. dr. Claudiu Coman, cel care înainte de a prelua funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov a fost directorul Departamentului de Științe Sociale și ale Comunicării din cadrul Universității „Transilvania”.
Transfer de bune practici
Oficialii moldoveni împreună cu Mihai Pascu au avut întâlniri cu experți în domenii precum dezvoltarea capitalului uman prin calificarea și recalificarea forței de muncă pe sectoare de activitate, sprijinirea mediului de afaceri și înființarea clusterelor de inovare și tehnologie, planificarea strategică și dezvoltarea policentrică. Informațiile astfel obținute vor fi utile în definitivarea strategiei de dezvoltare a Regiunii Nord din Republica Moldova. Directorul general Mihai Pascu a precizat că discuții aplicate au avut loc la Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov și la Polul de Creștere Brașov, în ideea valorificării experienței acestor instituții și realizării transferului de bune practici. Mihail Veștea, coordonatorul Polului de Creștere Brașov, a împărtășit oaspeților din experiența sa și și-a manifestat interesul de a sprijini dezvoltarea durabilă a Regiunii Nord din Republica Moldova.
Acord de colaborare între județul Brașov și Regiunea de Dezvoltare Nord
„Vă mulțumesc pentru această oportunitate de a vizita pentru prima dată județul Brașov. Am primit răspunsuri pertinente la toate întrebările pe care le-am pus și am stabilit niște acțiuni pentru viitor. Vom colabora pentru partea a doua a anului, când vom organiza ediția a patra a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord. Vom fi bucuroși să avem ca oaspeți reprezentanții instituțiilor din Brașov la un șir de evenimente care vor fi organizate în perioda septembrie-octombrie. Este evident că Republica Moldova parcurge în prezent o etapă destul de complicată, dar noi muncim încontinuu ca efectele acesteia să se facă simțite cât mai puțin. Vă mulțumim că sunteți receptivi și ne acordați asistența de care avem nevoie. Noi lărgim cercul de prieteni ai Regiunii de Dezvoltare Nord și ne dorim ca în această toamnă să încheiem un acord de colaborare între județul Brașov și regiunea noastră”, a menționat Ion Bodrug, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord.
„Și noi ne dorim această colaborare. La următoarea întâlnire, când vă invităm din nou la Brașov, vom merge să discutăm direct la Regiunea Centru cu directorul ADR Simion Crețu, tocmai pentru a vedea cum putem să colaborăm mai bine la nivelul unor proiecte și programe comune pe care să le dezvoltăm”, a susținut vicepreședintele CJ Claudiu Coman.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare