04.07.2014 Lansare concurs „Fiecare Copil în Grădiniță”, în județele Brașov, Dâmbovița și Dolj

Consiliile Județene și Inspectoratele Școlare Județene din Brașov, Dâmbovița și Dolj, împreună cu Asociația OvidiuRo au lansat concursul de selecție pentru comunități partenere în programul „Fiecare Copil în Grădiniță”, care are ca obiectiv creșterea ratei de înscriere și prezență zilnică la grădiniță a copiilor de 3-5 ani din familii sărace. Acest concurs de aplicații este organizat în cadrul proiectului „Fiecare Copil în Grădiniță” în județele Brașov, Dâmbovița și Dolj, cu finanțare prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România și se adresează primarilor și directorilor de grădiniță din comunitățile rurale și urbane mici (sub 150.000 de locuitori) din aceste județe. Suma totală a finanțării este de 244.131 euro. În anul școlar 2014-2015 vor fi sprijiniți 500 de copii din comunități noi din cele trei județe. Elementele de bază ale proiectului sunt:
- corelarea strategiei locale cu cea națională în vederea generalizării învățământului preșcolar;
- identificarea și înscrierea la grădiniță a tuturor copiilor săraci de 3-5 ani din comunitate;
- măsuri socio-economice pentru facilitarea prezenței zilnice;
- formarea echipelor de proiect și educația părinților;
- conștientizarea opiniei publice cu privire la importanța educației preșcolare pentru toți copiii.
Metodologia de concurs se regăsește pe site-ul Asociației OvidiuRo și poate fi accesată aici:
http://www.ovid.ro/fcg/concurs-judetean/. Aplicațiile pot fi trimise până la data de 11 iulie 2014.
Autoritățile publice locale din Brașov, Dâmbovița și Dolj sunt încurajate să aplice la acest concurs, dându-le astfel o șansă egală la educație timpurie de calitate copiilor săraci. Mihai Pascu, vicepreședinte al Consiliul Județean Brașov, spune că „atât instituțiile statului, cât și reprezentanți ai societății civile au încercat implementarea unor proiecte care să aducă soluții problemelor sociale. Până în prezent însă, singura soluție care poate avea efect pe termen mediu și lung este asigurarea accesului la educație al copiilor din comunitățile sărace. Din acest motiv, am susținut cu tărie parteneriatul cu Asociația OvidiuRo”. La rândul său, prof. Ariana Bucur, inspector școlar general Brașov, crede că „acești copii sunt parte din viitorul țării. Câtă vreme nu le acordăm atenție, nu îi ducem la școală și nu-i educăm, problemele vor deveni din ce în ce mai complicate”.
De ce ar trebui să investim în educația timpurie?
Majoritatea copiilor din familii foarte sărace, care încep școala fără să fi beneficiat de educație timpurie, sfârșesc prin a abandona pentru că nu reușesc să țină pasul cu colegii lor. Mai mult de 75% dintre copiii săraci (majoritatea de etnie romă) nu termină opt clase, ceea ce, având în vedere condițiile de deprivare materială severă în care trăiesc, este explicabil. Lipsa educației, combinată cu discriminarea, conduce la decalaje foarte mari în integrarea pe piața muncii și în rate de productivitate extrem de reduse, comparabile cu ratele medii din cele mai sărace 25%  de țări din lume. Un raport al Băncii Mondiale din 2012 arată că inegalitățile încep devreme: în România, doar 37% dintre copiii romi de 3-6 ani sunt înscriși la grădiniță, comparativ cu Bulgaria 45% și Ungaria 76% și cu media națională de 78,8%.
Conform Laureatului Premiului Nobel pentru Economie, James Heckman, programele de educație timpurie au o recuperare a investiției de la 4 la 10 ori mai mare decât orice altă intervenție antisărăcie. Banii cheltuiți pe intervenții mai târziu în viață au un impact foarte mic dacă intelectul copiilor nu a fost stimulat de la o vârstă fragedă. Un studiu al Băncii Mondiale arată că România ar câștiga un miliard de euro pe an în productivitate și venituri din taxe dacă cei mai săraci cetățeni ai țării ar fi educați.
Misiunea Asociației OvidiuRo (înființată în 2004) este ca fiecare copil sărac din România să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății. Programul „Fiecare Copil în Grădiniță” a fost lansat în parteneriat cu Ministerul Educației în 2010 și în prezent,sprijină 1500 de copii din 25 de comunități. Prin acest program a crescut frecvența regulată a copiilor la grădiniță de la mai puțin de 40%, la peste 80%, cu ajutorul condiționării prezenței zilnice la grădiniță de acordarea unor tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună.
Alte amănunte găsiți și la secțiunea Proiecte de pe site-ul
www.judbrasov.ro

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare