23.10.2018 Lucrările de reabilitare a corpului B din cadrul Spitalului Județean vor fi preluate și finalizate de Compania Națională de Investiții

Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, a vizitat ieri șantierul de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov pentru a verifica stadiul lucrărilor de reabilitare și modernizare a corpului B din cadrul Pavilionului Central. „Împreună cu managerul spitalului, dr. Călin Cobelschi, și cu directorul executiv Mihai Pascu am concluzionat că deși se înregistrează unele întârzieri datorate unor cauze obiective, lucrările ar putea fi încheiate până în vara anului 2019. Etajele cinci și patru vor fi primele repuse în funcțiune, până la sfârșitul acestui an”, a spus șeful administrației județene.
Astăzi, la sediul CJ Brașov a avut loc o întâlnire a președintelui CJ cu dirigintele de șantier și cu reprezentantul constructorului, în vederea luării măsurilor necesare pentru încadrarea în termenul de finalizare a lucrărilor. Totodată s-a convenit ca joi, 25 octombrie, să fie transmise la Compania Națională de Investiții ultimele clarificări cerute în perspectiva preluării obiectivului de investiții de către CNI. În consecință, până la sfârșitul acestei luni se va putea emite Ordinul de Ministru al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, pentru preluarea obiectivului de investiții și finalizarea lucrărilor de către CNI. „Acest demers va aduce o economie la bugetul județului Brașov de aproximativ 13 milioane de lei, fonduri ce vor putea fi realocate pentru alte investiții prioritare în spitalele publice brașovene”, a menționat președintele CJ Adrian-Ioan Veștea.
Lucrările la corpul B al Spitalului Clinic Județean de Urgență au început în vara anului trecut, pornind de la nivelurile superioare înspre subsol, fiind necesară consolidarea structurii de rezistență a întregului corp de clădire, astfel că în momentul de față etajele cinci și patru sunt finalizate din punctul de vedere al amenajărilor interioare și al recompartimentărilor, în timp ce la parter și la subsol s-a încheiat consolidarea pereților. Problemele care au generat întârzierile au fost determinate de necesitatea consolidării structurii de rezistență a clădirii construită înainte de cutemurul din 1977, după normativele de la acea vreme. În timpul decopertării zidurilor, constructorul a descoperit fisuri, spărturi în structura de rezistență care au trebuie rezolvate, structurile de beton fiind întărite cu fibră de carbon în mai multe zone, după cum a explicat managerul Călin Cobelschi. De asemenea, reabilitarea coloanei de alimentare cu apă și canalizare a trebuit realizată la toate nivelurile clădirii, înainte să se treacă la alte tipuri de lucrări. Pentru cele două etaje finalizate urmează racordarea la celelalte utilități, montarea rețelelor de curenți slabi, internet și gaze medicale, precum și dotarea cu mobilier și aparatură medicală, astfel încât funcțiunile medicale ale acestor spații să fie reluate cât mai curând posibil.
Conform proiectului, la subsol vor fi realizate vestiare pentru personalul medical și tehnic, dotate cu grup sanitar și duș. Parterul va fi destinat Unității de Primiri Urgențe, care va dispune de 20 de posturi. La etajul unu va funcționa secția Cardiologie, cu 52 de paturi. Etajul doi va fi ocupat de secția Ortopedie Traumatologie, cu 54 de paturi. La etajul trei va fi secția Chirurgie III, cu 56 de paturi. Etajul patru va adăposti 58 de paturi, în cadrul secției Interne I. La etajul cinci vor funcționa secția Neurologie, cu 26 de paturi – din care 10 paturi vor fi destinate Unității de accidente vasculare, precum și secția Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, cu 25 de paturi. Saloanele urmează să aibă câte cinci paturi, duș și grup sanitar proprii, existând și facilitățile necesare pacienților cu dizabilități. În cadrul fiecărei secții vor exista și rezerve cu 1-2 paturi și băi proprii. Pe fiecare etaj sunt prevăzute săli de tratament, cameră de gardă, cameră pentru medici și cabinet pentru medicul-șef, dotate cu grupuri sanitare, precum și oficiu alimentar și boxe de depozitare, amenajate corespunzător activităților prestate.
Contractul de lucrări pentru reabilitarea și modernizarea corpului B al Spitalului Județean, semnat de Consiliul Județean Brașov cu firma Romliant Construct SRL din Baia Mare, are valoarea de 24.372.679,46 lei.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare