10.02.2016 „Lucrările la Maternitatea Brașov trebuie să se încheie până cel târziu în octombrie”, spune vicepreședintele CJ Adrian Gabor

Nici 10% din lucrările de reabilitare, consolidare și modernizare a clădirii vechi a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Brașov nu s-a realizat până în prezent, cu toate că termenul-limită pentru finalizarea șantierului este luna octombrie 2016, a anunțat astăzi vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Gabor. Împreună cu o echipă de la Consiliul Județean, acesta a dorit să vadă la fața locului cum se derulează lucrările, având în vedere că predarea amplasamentului către constructor s-a făcut încă din luna august 2015. „Acest proiect, finanțat de Ministerul Sănătății prin Banca Mondială, a fost licitat și adjudecat prima dată în 2010. După trei ani s-a reziliat contractul, pe motiv că suma era prea mică, iar procedurile au fost reluate în 2015. Constructorul, o firmă din Botoșani, a câștigat licitația la valoarea de 16.820.000 lei, iar termenul de finalizare este 8 august 2016, cu un maxim de prelungire până în octombrie 2016. O să punem presiune pe constructor ca să se încadreze în termen, fiind vorba despre o investiție din bani publici făcută nu numai pentru cetățenii din județul Brașov, dar și pentru cei din Harghita și Covasna”, a spus vicepreședintele CJ.
Clădirea veche a Maternității n-a mai fost niciodată consolidată. Ea este formată din trei corpuri (A, B și C), totalizând 70 de saloane, la care se adaugă spațiile administrative și parterul, cu secția de radiologie. Până în prezent s-a lucrat la decopertarea interioară a corpurilor A și B și la consolidarea corpului C. Întârzierea lucrărilor s-a datorat pe de o parte faptului că firma constructoare a pornit șantierul cu doar 15 lucrători, având angajați angrenați în alte proiecte, iar pe de altă parte aspectelor neprevăzute apărute în procesul de consolidare a corpului C. Dacă în proiect se luase în calcul o consolidare de 3 centimetri, în realitate a fost nevoie de 3 metri. „Firma de construcții are contract cu Ministerul Sănătății și noi suntem beneficiarii. Este foarte greu să ne desfășurăm activitatea în condițiile date, doar în clădirea nouă. Ținem legătura permanent cu firma de construcții, am găsit înțelegere și la Ministerul Sănătății, dar am dori o dinamizare a acestor acțiuni. În prezent lucrează 61 de muncitori, dar până acum lucrurile s-au mișcat timid. Au fost și multe surprize: una era pe proiect, alta s-a găsit la fața locului. Sunt motive care întârzie lucrarea, dar pacientele noastre trebuie să fie pe primul loc și trebuie să depunem eforturi în această direcție”, a spus dr. Valeria Badea, managerul Maternității.
Mihai Pascu, directorul general al Consiliului Județean, a menționat că până în prezent lucrările s-au axat pe decopertarea pereților și consolidarea clădirii care se realizează cu structuri din beton. După aceea urmează amenajarea spațiilor și montarea instalațiilor necesare activității medicale. Au apărut niște cheltuieli neprevăzute: unele planșee trebuie consolidate, clădirea în care vor funcționa centralele termice achiziționate din banii Consiliului Județean trebuie și ea refăcută, iar instalațiile de gaz mutate în afară. „Este o lucrare foarte complexă. În opinia mea, termenul din august nu se va păstra. După discuții cu proiectantul și constructorul, orizontul de timp cred că este octombrie. Am atras atenția constructorului, în urma discuției cu reprezentantul Ministerului Sănătății, că în niciun caz nu poate fi vorba de o prelungire, nu din rea-voință, ci pur și simplu pentru că proiectul de la Brașov este ultimul din șirul de proiecte finanțate de Ministerul Sănătății din fonduri de la Banca Mondială și nu există niciun fel de posibilitate din partea finanțatorului de a mai prelungi termenul. I-am solicitat constructorului suplimentarea personalului care lucrează în această perioadă, până la finalizarea clădirii, deoarece trebuie să terminăm până în octombrie”, a precizat Mihai Pascu.
Pe perioada șantierului, activitatea la Maternitate continuă fără sincope în clădirea nouă, modernizată recent de Consiliul Județean, cu toate că medicii și pacientele trebuie să se descurce cu nici jumătate din suprafața necesară. Din totalul de 275 de paturi, activitatea s-a restrâns la 202 paturi, în condițiile în care a fost redusă durata de spitalizare. Fiecare secție, cu excepția sălii de nașteri, a neonatologiei și a lăuziei, și-a restrâns activitatea cu un sfert, a menționat dr. Valeria Badea. Ea a mai spus că în perioada următoare numărul de paturi va fi suplimentat până la 211, paturile urmând să fie alocate secțiilor de neonatologie, prematuri și terapie intensivă.
Conducerea spitalului a dat asigurări că la finalul lucrărilor, Maternitatea Brașov va îndeplini în totalitate standardele europene, cu sisteme de încălzire, iluminare și ventilație moderne, cu saloane rooming-in – mame și bebeluși, cu săli de nașteri și de operație dotate la cel mai înalt nivel. Amintim că vechea clădire a Maternității a fost cumpărată de Consiliul Județean de la Biserica Evanghelică, plata făcându-se eșalonat, pe o perioadă de nouă ani, cu o rată anuală de 380.000 de euro.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare