25.08.2020 Marius Cristian Cisar, o prezență scenică memorabilă, a plecat să joace un rol printre îngeri

A venit pe lume odată cu anul 1969...adică pe 1 ianuarie. Întâi, a fost un maniac al lecturii. De prin clasa a doua, a început să citească (fără să-l oblige cineva) tot ce îi cădea la îndemână, de la cărțile de povești, la romane pentru copii, de la literatura comsomolistă la cea autentică. În timp, a devenit mai selectiv. A trecut prin liceu cu ușurință, datorită lecturii și pasiunii pentru teatru (pe care o avea încă din grădiniță, când a fost selectat pentru rolul doctorului, într-o micuță scenetă).
În copilărie, a putut vedea la televizorul Lux alb-negru, cu diagonala mare, Integrala Capodoperelor lui Shakeaspeare, cu trupa de la Royal Shakespeare Company. A fost fascinat, astfel că joaca sa de copil era de-a Romeo și Julieta, Hamlet sau Macbeth. În treapta a doua de liceu, avea deja trupa sa de teatru în care juca și regiza, iar roadele le culegea în cadrul competițiilor („Cântarea României”). Pe la 14 ani, a început să scrie poezii, iar în anii liceului, frecventa Cercul poeților din Sibiu, îndrumat fiind de profesorul de engleză, Radu Turcanu. Mai avea timp și de fotbal, căci juca la echipa de juniori republicani a Gazului Metan din Mediaș, orașul natal.
La 18 ani, a decis să dea la teatru. Întâi la Tg. Mureș, apoi, după o armată lungă, la Iași; iar zarurile sorții au ales Iașul. Perioada studenției a fost pentru viitorul actor Marius Cristian Cisar, una de grație, mai ales că la Academia de Arte învăţau cu toții: studenții de la arte plastice, de la muzică, teatru şi chiar de la teologie.
După absolvire, în 1994, a venit la Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu” din Brașov, orașul visurilor sale. Un an a fost și profesor de dicție la Universitatea Româno Canadiană, Facultatea de Jurnalism din Brașov. În ceea ce privește actoria, fișa sa de creație este reprezentativă, de la Petar („Tărâmul celălalt”), până la Nae Girimea („D'ale Carnavalului”). A avut și câteva apariții în film: „Trunghiul morții” - regia Sergiu Nicolaescu; „Femeia în Roșu” - regia Mircea Veroiu; „Cold Mountain” - regia Anthony Minghella; „Sistemul nervos” - regia Mircea Danieluc.
În anul 2009, a devenit director al Centrului Cultural Reduta, unde a propus o ofertă nouă pe piața culturală brașoveană, destinată în special publicului tânăr. A pus bazele unui festival naţional de teatru dedicat liceenilor - „Amprente” -, dar și ale unui important festival național de teatru politic, destinat teatrelor profesioniste - „Scenele Memoriei”.
Pentru directorul Marius Cristian Cisar „cultura nu se mai regăsește doar într-o sală de spectacol sau într-un muzeu. O vezi pe stradă. Sau mai ales acolo... Centrul Cultural Reduta trebuie să devină un atelier de creație și inovație artistică. Și, mai trebuie să-și continue drumul de Centru Cultural European”. Acesta a fost pariul tentant pe care și l-a propus Marius Cristian Cisar.
Marius Cristian Cisar, actor și manager al Centrului Cultural Reduta s-a stins fulgerător, luni, 24 august 2020, la vârsta de 51 de ani, în urma unui infarct. Este o pierdere imensă pentru familie, pentru colegi, pentru viața culturală și artistică a Brașovului!
Aducem un ultim omagiu actorului Marius Cristian Cisar, manager al Centrului Cultural Reduta astăzi, 25 august 2020, între orele 13:00 - 18:00, în foaierul Teatrului Dramatic „Sică Alexandrescu”.
Cu sufletul îndurerat și cu un deosebit regret vă anunțăm că la ora 19:30 va avea loc priveghiul la Biserica Sf. Treime din Schei, iar miercuri, 26 august, la ora 12:30, va avea loc înmormântarea, tot la Biserica Sf. Treime din Schei.

Dumnezeu să-l odihnească!

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare