17.01.2020 Membrii Asociaţiei Aeroporturilor din România discută posibile zboruri de la Braşov, începând cu 2021

Prima întrunire din anul 2020 a Asociaţiei Aeroporturilor din România are loc joi, 16 ianuarie 2020, la Hotelul Alpin din Poiana Braşov. La invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veștea, şi a preşedintelui Asociaţiei Aeroporturilor din România (AAR), David Ciceo, au răspuns directorii generali ai aeroporturilor membre AAR, secretari de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării şi Ministerului Economiei, directorii generali de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi ROMATSA, membri din conducerea Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România, Asociației Naționale a Agențiilor de Turism şi Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Braşov, alături de reprezentanţi de la companii aeriene şi tour-operatori din ţară şi străinătate. Sunt prezenţi directorii generali ai aeroporturilor Cluj, Timişoara, Iaşi, Sibiu, Suceava, Bacău, Constanţa, Craiova, Târgu Mureş, Oradea, Satu Mare, Maramureş, Arad şi Tulcea. Stadiul proiectului Aeroportului Internaţional Braşov a fost prezentat de Alexandru Anghel, directorul Direcţiei Implementare Aeroport din cadrul Consiliului Judeţean.
Pe agenda dezbaterilor sunt incluse subiecte de interes în domeniul aeronautic, precum dezvoltarea infrastructurii aeroportuare, dezvoltarea terminalelor de pasageri și a terminalelor cargo, proiectul noului Cod Aerian şi actualizarea Master Planului de Transport. Totodată, sunt discutate aspecte privind securitatea și siguranța aviației civile, finanțarea aeroporturilor prin intermediul Programului Operațional de Infrastructură Mare 2014-2020 şi atragerea fondurilor europene pentru aeroporturi prin Politica de Coeziune în perioada 2021-2027. Nu în ultimul rând, evoluția  traficului de pasageri pe aeroporturile din România, posibilităţile de atragere de noi companii aeriene, rolul aviației civile în dezvoltarea turismului şi colaborarea dintre aeroporturi, agențiile de turism, companiile aeriene și organizațiile județene de turism sunt alte teme de analiză în cadrul şedinţei AAR.
„Ne onorează şi ne bucură faptul că suntem gazdele acestei întruniri a Asociaţiei Aroporturilor din România. Este o nouă dovadă că Braşovul are deja un cuvânt de spus în domeniul aeroportuar, prin specialiştii care se ocupă de realizarea Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav. Am dovedit că proiectul nostru este unul matur, serios și deschizător de drumuri pentru administrațiile județene. Etapele parcurse în 2019 în implementarea proiectului AIBG sunt însemnate şi ele ne asigură premisele, astfel încât până la sfârşitul acestui an Aeroportul să fie finalizat în proporție de 90%. Noi nu construim orice fel de aeroport, ci unul care va fi între primele trei la nivel naţional, după Aeroportul Internaţional «Henri Coandă» şi Aeroportul Internaţional Cluj, atât din punctul de vedere al mărimii terminalului de pasageri, cât şi ca lungime a pistei de decolare-aterizare”, a menţionat preşedintele CJ Braşov Adrian-Ioan Veştea.
„Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a depăsit 21 de milioane de pasageri, iar estimările arată că, la o creștere anuală în medie de 4%, în următorii 15 ani traficul se va dubla. În acest context, împreună cu autoritățiile locale și naționale trebuie să găsim soluții de dezvoltare, astfel încât aeroporturile din România să devină cât mai competitive din punctul de vedere al infrastructurii și al serviciilor pe care le oferă pasagerilor și partenerilor, pe o piață internațională unde concurența este din ce în ce mai mare. De asemenea, trebuie să gândim o strategie și pentru dezvoltarea terminalelor cargo, iar fondurile europene pot reprezenta una din principalele surse de finanțare. Creșterea numărului de destinații este un alt obiectiv al aeroporturilor, iar la ședință participă și reprezentanți din domeniul turismului, pentru ca împreună să încercăm să implementăm modele de bune practici în vederea extinderii rețelelor de rute și a dezvoltării turistice a destinațiilor românești”, a declarat David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România și director general al Aeroportului Cluj. El a adăugat că „în momentul de față, niciun aeroport din România nu are capacitatea necesară în ceea ce privește terminalele, având în vedere creşterea continuă a numărului de pasageri, dar la Brașov se va construi un terminal cu o capacitate corespunzătoare. Aeroportul Brașov va fi unul reprezentativ pentru România. Suntem impresionați de pașii care s-au făcut într-un timp așa de scurt, ținând cont că este un aeroport construit de la zero”.
„Discutăm la această întâlnire şi despre zborurile care ar putea fi operate din 2021, odată cu deschiderea aeroportului de la Brașov care va avea un rol important pentru atragerea de noi turiști, un lucru deosebit de important pentru noi, cei din industria ospitalității. Va fi foarte important să avem un zbor Brașov - Constanța, pentru a încuraja vacanțele spre destinații  din țară. Cu siguranță, numărul de turiști care va ajunge la Brașov va crește după inaugurarea aeroportului de la Brașov”, a susţinut Corina Martin, președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare