24.02.2012 „Mexic – Mărturia unui război”

Eveniment la nivel înalt găzduit de Casa Sfatului. Excelența Sa Maria Cristina de la Garza Sandoval, ambasadorul Mexicului în România, a fost prezentă la vernisajul expoziției de fotografie „Mexic – Mărturia unui război”. Este cea de-a zecea manifestare culturală organizată în parteneriat de Ambasada Mexicului în România și Muzeul Județean de Istorie Brașov, grație relației de prietenie și colaborare dintre Rodolfo Herrera Saldana, însărcinatul cu afaceri culturale al Ambasadei Mexicului, și Radu Ștefănescu, directorul Muzeului Județean de Istorie. Pe simeze au fost expuse 62 de imagini ale Revoluției Mexicane care a început în noiembrie 1910. Împărțită în nouă teme, expoziția prezintă diferite mărturii istorice ale revoltelor armate desfășurate între anii 1910 – 1920. Pe lângă imagini, vizitatorii au ocazia să urmărească două documentare filmate în format cinematografic, în timpul mișcărilor revoluționare. „Expoziția reunește imagini imortalizate de fotografi care au trăit în perioada Revoluției. Sunt ilustrate diferitele straturi ale societății mexicane și sunt arătate dezvoltarea socială de la începutul secolului trecut, distrugerile cauzate de război, negocierile de pace între diferitele grupuri revoluționare”, a sintetizat doamna ambasador.
Prezent la eveniment, Ion Ochi, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, a evidențiat dezvoltarea relațiilor culturale dintre județul Brașov – prin Muzeul Județean de Istorie, și Ambasada Mexicului. Totodată, el a trecut în revistă câteva momente care au marcat evoluția relațiilor diplomatice bilaterale. „Putem reține perioada anilor 1880, atunci când România a transmis conducerii Mexicului scrisorile pentru recunoașterea independenței noastre. După ce Mexicul a intrat în Societatea Națiunilor, având în vedere buna colaborare dintre cele două state, în 1935 s-a pus problema unei dezvoltări a relațiilor diplomatice la nivel de ambasade. Ele au fost întrerupte în 1941 din cauza războiului, reluate apoi în 1973, iar de atunci și până astăzi România și Mexicul pun în practică relații diplomatice, social-politice, economice și comerciale în folosul ambelor societăți”, a spus oficialul județean. În opinia sa, expoziția „traduce în imagini ceea ce se întâmplă atunci când oamenii care decid asupra destinelor altor oameni n-au suficientă minte și nici suficient suflet pentru a înțelege că puterea le este dată pentru a o exercita în mod echitabil. Atunci când nedreptățești pe cineva, ai parte de revolte. Mexicanii, la acea vreme, s-au răzvrătit împotriva unei dictaturi, făcând prima revoluție socială a secolului XX. A fost un sacrificiu imens, dar încununat cu succes”.
Deschiderea expoziției a fost programată vineri, 24 februarie, dată cu o rezonanță deosebită, având în vedere că se sărbătorește Ziua Drapelului Național al Mexicului. Publicul are ocazia să vizioneze mărturiile Revoluției Mexicane până în 31 martie 2012.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare