12.06.2008 Ocolitoarea din Săcele va fi gata în această vară

O veste bună pentru săceleni! Procedurile de licitaţie pentru realizarea şoselei ocolitoare a municipiului Săcele sunt în plină desfăşurare. Demersurile pentru execuţia acestei investiţii există de peste zece ani. În toată perioada, edilii săceleni au înaintat solicitări la Ministerul Transporturilor, la Guvern şi la Consiliul Judeţean. Autorităţile judeţene au înţeles necesitatea realizării ocolitoarei în regim de maximă urgenţă. Din momentul în care traficul greu a fost deviat de pe DN 1, pe DN 1A şi apoi a fost introdus pe străzile din Săcele, au început necazurile pentru locuitori: case fisurate şi zguduite din temelii de autocamioanele de mare tonaj, poluare fonică şi atmosferică, imposibilitatea realizării unor lucrări de canalizare.

Săcelenii, sufocaţi de traficul greu
Necesitatea construirii unei artere care să devieze traficul de tranzit pe latura de nord a municipiului nu mai trebuie pusă în discuţie. Municipiul Săcele este traversat pe toată lungimea sa, de la vest la est, de drumul naţional 1A care se suprapune pe strada Barajului, b-dul G. Moroianu şi b-dul Braşovului, însumând 7,5 km. Această reţea stradală este puternic afectată de fluxurile de circulaţie de tranzit. În prezent, traficul fără interes în Săcele se desfăşoară pe DN 1A întrucât nu sunt posibilităţi de ocolire spre platformele industriale amplasate în partea de nord a oraşului. Traficul greu este dirijat pe un traseu sinuos format din străzi cu o bandă de circulaţie pe sens şi care are multe disfuncţiuni cum ar fi: număr mare de curbe cu raze mici, lipsite de vizibilitate, care permit o viteză maximă de circulaţie de 25 km/oră, pe 35% din lungimea traseului; are pe toată lungimea sa 43 intersecţii cu străzile existente, distanţa dintre ele fiind mai mică de 200 de metri, fapt anormal pentru un traseu de drum naţional; staţiile de transport în comun locale şi interurbane sunt amplasate în partea carosabilă, constituind un obstacol în desfăşurarea fluentă a traficului; drumul judeţean 103 B penetrează în localitate prin strada Zizinului şi se racordeză la DN 1A, respectiv b-dul G. Moroianu, printr-o intersecţie fără vizibilitate. Lipsa unui drum ocolitor al municipiului face imposibilă atacarea lucrărilor de canalizare pe bulevard şi implicit împiedică extinderea reţelelor de canalizare în zona de sud a oraşului (zona deluroasă).
 
 
 
Şosea de patru kilometri
Autoritatea contractantă a lucrării este, în asociere, Consiliul Judeţean şi Primăria Municipiului Săcele. Ocolitoarea va avea o lungime de patru kilometri şi va fi construită pe locul unui drum pietruit. Va avea două benzi de circulaţie şi o fundaţie de 70 de cm făcută pentru a rezista traficului greu. Conform proiectului, şoseaua va fi prevăzută cu două straturi de asfalt a căror grosime ajunge la 18 cm. Soseaua va ocoli oraşul aproape în totalitate şi va prelua pentru început o parte din camioanele care tranzitează municipiul. Ea va porni din zona LeFruMarin şi va face legătura cu drumul judeţean Săcele – Tărlungeni. Lucrările vor fi gata la sfârşitul lunii iulie şi vor costa aproximativ 15 milioane de lei.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare