04.12.2012 Ocolitoarea municipiului Săcele a fost dată în folosință

De astăzi, locuitorii din Săcele pot răsufla ușurați. Odată cu inaugurarea variantei ocolitoare a municipiului, ei au scăpat de calvarul autocamioanelor care treceau zi și noapte prin oraș. De acum înainte, atât traficul greu, cât și cel de tranzit vor fi deviate pe noua șosea ocolitoare. Ea măsoară aproximativ 7 km, din care 4,22 km au fost construiți în acest an cu fonduri asigurate integral de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) din cadrul Ministerului Transporturilor, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov. Costul lucrărilor a fost de 11,8 milioane de lei. Proiectarea a fost realizată de SC Multimal Serv SRL, șef de proiect fiind Marcela Predușcă, iar firma executantă fost Vectra Service.
Trebuie precizat faptul că primii 3 km din șosea au fost realizați cu fonduri asigurate din bugetul județean. Această centură de ocolire aduce numeroase beneficii: traficul greu este scos în afara zonei centrale şi de locuinţe din Săcele; se reduce impactul negativ asupra mediului prin diminuarea importantă a emisiilor de poluanţi (în conformitate cu politica de transport aplicată de Uniunea Europeană); creşte siguranța circulaţiei şi confortul pentru conducătorii auto; se îmbunătățesc condiţiile de circulaţie în municipiul Săcele.
La evenimentul inaugural au participat președintele Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu (PNL), vicepreședintele Viorel Chiriac (PSD), prefectul județului, Mihai Mohaci, consilierii județeni Ion Ochi (PSD), Szakal Andras (PDL), Kovacs Attila (UDMR), Mihail Veștea (PDL), precum și viceprimarul municipiului Săcele, Géczi Gellért (UDMR).
„Lucrările la ocolitoarea municipiului Săcele au pornit acum mulți ani, pe vremea primarului Vasile Lața. Atunci, prin efortul financiar al Consiliului Județean am inițiat construcția primului tronson. Mă bucur că în câteva luni s-a realizat și tronsonul doi, astfel că acum o putem da în folosință. Este o lucrare foarte importantă pentru municipiul Săcele, deoarece tot traficul greu este eliminat din oraș”, a spus Aristotel Căncescu. La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean, Viorel Chiriac, a menționat că „suntem foarte mulțumiți de această investiție care este a săcelenilor, dar și a noastră, a tuturor. În jurul Brașovului și al localităților învecinate sunt multe capete de pod și lucrări începute, ceea ce înseamnă pentru județul nostru dezvoltare, economie și forță de muncă ocupată”. Viceprimarul săcelean Géczi Gellért a punctat: „Peste 20 de ani de așteptări culminează astăzi, când dăm drumul oficial circulației autovehiculelor pe ocolitoarea integrală a municipiului Săcele. Proiectarea s-a realizat parțial în anul 2010, iar astăzi avem posibilitatea să inaugurăm în totalitate acest drum deosebit de important. Săcelenii care au așteptat ani de-a rândul să scape de traficul greu își văd visul împlinit. Sperăm ca această porțiune de drum să aducă și alte beneficii orașului nostru: investiții, interes în economie, în turism, în dezvoltarea întreprinderilor mici și a serviciilor pe raza municipiului nostru”.
„Am început lucrarea pe 18 iunie 2012. Am sistat-o provizoriu pentru relocarea conductei de apă a Brașovului, însă situația s-a rezolvat destul de repede, astfel că în septembrie șantierul a repornit, iar pe 16 noiembrie l-am încheiat. Această șosea rezolvă devierea traficului greu și de tranzit din Săcele, prin preluarea traficului de pe DN 1A (limita județului Prahova - Săcele DN 1), dirijându-l spre DN 10 (Hărman - Prejmer - Teliu - limita județului Covasna), DN 11 (Braşov DN 1 – limita județului Covasna) și mai departe spre DN 13”, a explicat inginerul Viorel Costea, directorul Regionalei de Drumuri și Poduri Brașov. CNADNR mai are în lucru două tronsoane din varianta ocolitoare a Brașovului: tronsonul unu, care face legătura între DN 1 și DN 11, (40% din lucrări fiind realizate), cu termen de dare în folosință în august 2013, și tronsonul trei, între DN 13 și DN 1, terminat în proporție de 80%.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare