19.02.2009 Paza pădurilor şi a Uzinei de Apă de la Tărlung, în atenţia ATOP

Conducerea Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Braşov a identificat soluţii pentru rezolvarea problemelor legate de furturile de lemn din zona barajului de la Tărlung şi de paza Uzinei de Apă. În condiţiile în care din 25 decembrie 2008 şi până în prezent s-au semnalat mai multe tăieri de arbori decât pe parcursul întregului an precedent – ceea ce a avut drept consecinţă producerea unor alunecări de teren în zona barajului, sunt necesare măsuri urgente, susţine preşedintele Autorităţii, consilierul judeţean Claudiu Coman. Chestiunile au fost puse în discuţie în cadrul unei şedinţe extraordinare a ATOP care a avut loc la Săcele şi la care au participat primarii din Săcele şi Tărlungeni, şeful Poliţiei Săcele, reprezentanţii ocoalelor silvice din zonă, ai Jandarmeriei şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi cei ai comunităţilor de rromi. Măsurile identificate vizează mai multe chestiuni: pe de o parte, întărirea pazei pe căile de acces în zonă; în acelaşi timp, realizarea de către poliţişti şi jandarmi a unor acţiuni inopinate de descurajare a celor care se dedau la furturi. Totodată, este necesară iniţierea procedurilor privind declararea barajului de la Tărlung drept obiectiv de interes strategic, situaţie în care paza lui ar putea fi asigurată de jandarmi. O altă intenţie pe termen lung este schimbarea cadrului legislativ în sensul măririi pedepselor pentru hoţii de lemne.

Claudiu Coman spune că în termen de 60 de zile ATOP poate elabora mai multe proiecte legislative care să vizeze înăsprirea Codului silvic, reconsiderarea încadrării actului de distrugere din categoria contravenţiei în cea a infracţiunii, precum şi înlocuirea amenzilor cu obligativitatea aplicării sancţiunii de muncă în folosul comunităţii pentru cei prinşi că taie ilegal lemne din pădure. Această din urmă măsură este cu atât mai necesară cu cât, spre exemplu, Primăria Săcele are de încasat nu mai puţin de 2,7 milioane de lei din amenzi, iar Primăria Tărlungeni, 500 de mii de lei. Totodată, se vor intensifica acţiunile de control la gaterele din zonă pentru depistarea surselor ilegale de lemn.
O altă chestiune discutată la Săcele a fost întărirea pazei la Uzina de Apă, în condiţiile în care furturile de fier din unitate s-au înmulţit. Conducerea ATOP a recomandat firmei care asigură paza obiectivului să suplimenteze numărul de oameni şi să facă demersuri pentru introducerea câinilor de pază.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare