20.11.2012 Pista aeroportului de la Ghimbav va fi gata într-un an

Duminică, 18 noiembrie 2012, președintele Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, și patronul firmei Vectra Service, Marcel Butuza, au semnat contractul pentru proiectarea și execuția pistei Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav. A fost un moment istoric, având în vedere că sunt peste 20 de ani de când autoritățile brașovene au început primele discuții pentru realizarea acestui obiectiv vital pentru dezvoltarea municipiului și județului Brașov, dar și a întregii zone.
„După lupte seculare care au durat 20 de ani, ca să-l citez pe Caragiale, am depășit toate obstacolele și am semnat contractul pentru construirea pistei. Am început acum 4 ani construcția aeroportului, am fost la un pas să obținem finanțare de la o bancă străină, însă contextul economic ne-a fost defavorabil. Acest lucru ne-a determinat să începem singuri această investiție. Aeroportul este o investiție extraordinar de importantă pentru comunitatea brașoveană, pentru turism, pentru economie. Datorită acestui aeroport vor apărea foarte multe locuri de muncă. Brașovul are cei mai mulți turiști din țară, sunt foarte multe firme care simt nevoia unui aeroport, iar autostrada ne ocolește și ne va ocoli încă foarte mulți ani. Deci acest aeroport este vital pentru Brașov. L-am început, banii îi avem în cont, firma constructoare a fost stabilită, acum nimic nu ne mai poate opri”, a declarat Aristotel Căncescu. El a ținut să mulțumească reprezentanților PSD pentru sprijinul acordat proiectului. Acum patru ani, legea prin care s-au alocat 200 de hectare pentru construcția aeroportului a fost aprobată în plenul Parlamentului după lungi dispute în care reprezentanții PSD și PNL au avut câștig de cauză în fața celor de la PDL care s-au opus proiectului.
Prezent la evenimentul de duminică, deputatul Constantin Niță, președintele PSD Brașov, a spus: „Da, este un moment istoric pentru dezvoltarea viitoare a Brașovului și a județului nostru. Este o investiție deosebit de importantă, așteptată de 20 de ani, este o investiție al cărei efect de multiplicare se va cunoaște în plan economic și social. Este o investiție pentru care Consiliul Județean și președintele Căncescu s-au zbătut foarte mult și la care eu și PSD ne-am adus contribuția. Sper ca acest aeroport să ajute la dezvoltarea viitoare la Brașovului din punct de vedere economic. Cred că aeroportul de la Ghimbav va deveni cel mai important aeroport regional din România”. Niță a adăugat că „ar fi bine ca Primăria Brașov, care este una dintre cele mai bogate primării din România, să-și ofere contribuția la construcția terminalului. În mod public îi cer primarului să se implice în această chestiune, iar consilierii USL cu certitudine vor vota un asemenea proiect”.
Potrivit contractului, firma câștigătoare a licitației are la dispoziţie 12 luni pentru a finaliza pista aeroportului, dintre care 45 de zile sunt destinate proiectării. Autoritatea contractantă are la dispoziție 48 de luni să plătească lucrarea. „După ce proiectul cu toate avizele necesare va fi acceptat de către Consiliul Județean, vom da ordinul de începere a lucrărilor. Dacă vom avea sprijin pentru a atrage și alte fonduri decât bugetul propriu al CJ, vom putea face plăți mai devreme de acest termen”, a explicat Mihai Pascu, vicepreședintele Consiliului Județean.
Contractul a fost semnat după şase luni în care licitaţia a fost blocată de mai multe contestaţii depuse de firma SC Napoca SA în asociere cu ICCO. În schimbul sumei de 56,975 milioane lei (12,767 milioane de euro – sumă fără TVA), firma braşoveană Vectra va realiza o pistă cu lungimea de 2.825 de metri şi lăţimea de 45 de metri, o pistă făcută la standardele internaționale actuale, dintr-un beton special, cu racordurile și benzile pentru dirijarea avioanelor, din asfalt. Potrivit executantului, există o categorie de lucrări care pot începe anul acesta: decopertarea terenului, transportul materiale și pregătirea șantierului pentru primăvara anului viitor. „Vă garantez că suntem o firmă care are potențialul tehnic, economic și personalul cel mai specializat pentru o asemenea lucrare și care poate, în termenul contractual, s-o execute. Suntem o firmă care dă de lucru la peste 1.200 de oameni din acest județ și suntem cei mai potriviți pentru executarea acestui proiect. Avem toată logistica și organizarea necesară chiar în zona Ghimbav, fapt care ne-a permis să ofertăm prețul cel mai bun. Vă garantez că vom executa lucrarea la cele mai înalte standarde și în termenul contractual”, a spus Marcel Butuza.
Pe viitoarea pistă vor putea ateriza avioane Boeing 737 și Airbus 320, autoritățile dorind ca de la Brașov să fie asigurate legăturile aeriene cu întreaga Europă. Autoritățile județene au menționat că există interes din partea unor firme dornice să se implice în construcția terminalului și a celorlalte componente care să asigure funcționarea aeroportului și că multe companii aeriene s-au interesat de stadiul lucrărilor. Potrivit studiilor, în câțiva ani aeroportul de la Ghimbav ar putea ajunge la un trafic de un milion de pasageri pe an, similar cu cel înregistrat acum la aeroportul din Cluj-Napoca. De asemenea, punerea în funcțiune a aeroportui de la Ghimbav ar putea determina o scădere cu 20% a traficului de pe Otopeni. 

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare