20.05.2016 Planul multianual de investiții pe drumuri aprobat de CJ Brașov, model de bună practică pentru Banca Mondială

Un expert de la Banca Mondială a discutat astăzi, la Consiliul Județean Brașov, cu vicepreședintele Adrian Gabor și cu consilierul județean Mihail Veștea despre Ghidul de Investiții pentru Drumuri Județene. Acest document a fost realizat de Banca Mondială pentru Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, iar prevederile sale au fost folosite de forul județean ca model pentru stabilirea investițiilor prioritare la drumuri. Pornind de la criteriile de prioritizare folosite în ghid, a fost elaborat Planul multianual de investiții privind drumurile județene, aprobat în acest an de plenul CJ Brașov.
Județul Brașov a fost printre puținele, dacă nu singurul care a luat în seamă munca făcută de experții Băncii Mondiale și a adaptat ghidul pentru specificul și nevoile sale, după cum a precizat consilierul județean Mihail Veștea. „Pe baza ghidului am reușit să aprobăm un program de investiții multianual care are drept scop realizarea unui ciclu de 17 ani în interiorul căruia toate drumurile județene să fie reabilitate. Totodată, am stabilit banii necesari și o prioritizare a traseelor de drumuri județene eligibile la finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, precum și prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Ghidul ne-a fost util, deoarece a fost realizat de o unitate neutră și vine cu niște criterii de prioritizare a drumurilor rezultate în urma unor analize care stau în picioare. Aplicând criteriile, a rezultat o prioritizare a investițiilor cu care colegii primari din teritoriu au fost de acord. Ghidul ne ajută și pentru că am folosit estimările din el în ceea ce privește sumele necesare pentru fiecare drum, precum și sursele financiare: bugetul propriu al CJ, surse de la bugetul național, respectiv Programul Național de Dezvoltare Locală, și fonduri atrase din fonduri europene prin POR”, a explicat Mihail Veștea.
La rândul său, vicepreședintele CJ Adrian Gabor i-a solicitat reprezentantului Băncii Mondiale să facă lobby la Ministerul Dezvoltării pentru ca finanțările pe PNDL să nu se mai acorde pe criterii politice, ci să se țină cont de proiectele depuse de primării. „Solicităm ca fondurile să fie alocate cât mai repede, astfel încât să facem toate demersurile pentru a începe lucrările la drumuri. Noi am semnat deja contractele cu Ministerul Dezvoltării și dacă primim OK-ul, în maximum două săptămâni putem să începem procedura de licitație publică pentru drumurile Satu Nou – Dumbrăvița – Vlădeni  și Dacia – Viscri – Bunești. În ceea ce privește cele trei drumuri județene pe care dorim să le modernizăm pe POR, în această săptămână ni s-au predat documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI). Urmează să le verificăm, după care vom întocmi cererea de finanțare pe care o vom depune la ADR Centru”, a precizat vicepreședintele CJ Adrian Gabor.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare