19.08.2016 Posibilități de colaborare bilaterală, discutate de președintele CJ cu oficialități bulgare

Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean, a primit vizita unei delegații de oficialități bulgare, conduse de Ivaylo Marinov, șeful Legației Comerciale a Ambasadei Republicii Bulgaria în România. Oaspeții au sosit la Brașov, la invitația președintelui Casei de Comerț Balcanice, dr. Liviu Pandele. Alături de acesta, printre participanți s-au numărat Silviu Hârșovescu, vicepreședintele Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și Incubatoarelor de Afaceri din România, Viorel Țigănescu, prorectorul Academiei Tehnice Militare din București, col. (r) Mircea Pavelescu, coordonatorul general pentru programe transfrontaliere al Casei de Comerț Balcanice, și consilierul județean Mihai Donțu.
În urma discuțiilor s-au stabilit posibilități de colaborare în domeniul dezvoltării de parcuri industriale, științifice, tehnologice și tematice, cu participare transfrontalieră, având ca parteneri strategici Academia Tehnică Militară din București și Academia Militară din Bulgaria. Cei prezenți au convenit asupra oportunității înfrățirii orașelor Vârșeț (una dintre cele mai vechi și cele mai populare stațiuni din nordul Bulgariei) și Râșnov, având în vedere similaritățile existente între aceste două localități. De altfel, ideea a fost susținută chiar de primarul din Vârșeț, Ivan Mihailov Lazarov. O altă propunere pusă în discuție a fost stabilirea unor relații de cooperare bilaterală prin înfrățirea regiunilor economice Plovdiv și Brașov. În perspectiva realizării aeroportului de la Ghimbav, Casa de Comerț Balcanică are în vedere colaborarea cu Bulgaria Airlines pentru asigurarea unor facilități de deplasare a turiștilor români către Varna și Burgas, respectiv a turiștilor bulgari spre Brașov. Nu în ultimul rând s-a analizat posibilitatea deschiderii la Brașov a unui Birou comercial secundar al Legației Comerciale a Ambasadei Republicii Bulgaria, în parteneriat cu municipalitatea.
La finele întâlnirii, președintele CJ Adrian-Ioan Veștea și-a manifestat întreaga disponibilitate pentru continuarea discuțiilor și transpunerea în practică a acestor proiecte: „Consiliul Județean Brașov este deschis la orice colaborări menite să asigure dezvoltarea economică, socială, turistică și culturală a județului nostru. Brașovul reprezintă un important pol la nivel național în domeniul parcurilor industriale, al clusterelor de afaceri, al inovării și tehnologiei, iar colaborarea cu instituții similare din Bulgaria va aduce beneficii ambelor părți. Salut ideea înfrățirii orașului Râșnov cu stațiunea Vârșeț, precum și posibilitățile de cooperare în plan turistic pe care le-am putea concretiza în viitorul apropiat”.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare